Uczestnicy 2024:
Fundacja Arka

2019-11-28

Zielone Czwartki w Tlenodajni

W każdy czwartek przez cały sezon grzewczy prowadzimy warsztaty ekologiczne w bielskiej Tlenodajni w Galerii Sfera.

„Dzięki współpracy z Galerią SFERA udaje nam się zrealizować kolejny nasz pomysł. Tlenodajnia to pierwsze takie miejsce w Polsce. Tlenodajnia to miejsce, w którym możemy bezpiecznie i z przyjemnością „oddychać pełną piersią”. Miejsce, w którym będziemy prowadzimy warsztaty i lekcje tematyczne dotyczące czystego powietrza i działań antysmogowych”- wyjaśnia Wojciech Owczarz, pomysłodawca TLENODAJNI.

Jak wynika z danych Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), aż 90% czasu spędzamy wewnątrz budynków. Okazuje się, iż smog przedostaje się także do naszych domów i biur. I to nawet w 50%. Do zanieczyszczeń z zewnątrz dochodzą te pochodzące z użytych farb i lakierów, stosowanych wykładzin, mebli, paleniu w kominku czy nawet z świec zapachowych. Tymczasem człowiek wdycha dziennie około 16 kg powietrza. To kilkakrotnie więcej niż wypija w tym czasie wody i spożywa żywności. Powietrze jest najważniejsze!

Już w 1989 roku Amerykańska Agencja Kosmiczna NASA przeprowadziła badanie roślin, które najlepiej oczyszczają powietrze w naszych domach i biurach. Nasze powietrze, zwłaszcza o sezonie grzewczym, zawiera mnóstwo szkodliwych substancji. W smogu obecne są m.in pyły PM2,5, PM10, a także benz(o)apiren i metale ciężkie.

Agencja wybrała 18 najlepszych roślin. Wśród nich znajdują sie m.in. : Areka, Bluszcz, Dracena, Epipremnum złociste, Paprotka, Skrzydłokwiat, Wężownica, Zielistka.

W naszej TLENODAJNI mamy właśnie te gatunki roślin. Został w niej zainstalowany także oczyszczacz powietrza odpowiedni do powierzchni pomieszczenia wraz z wyświetlaczem.

Edukacyjny charakter TLENODAJNI wykorzystamy prowadząc w każdy czwartek warsztaty dla dzieci i młodzieży przez cały okres grzewczy.

Czytaj także

Zapraszamy na kolejną edycję Drzewka za surowce

2024-03-26

Drzewko za surowce w CH Sarni Stok

2024-03-18

Czytaj

Wiosenne kiermasze charytatywne - zapraszamy!

2024-02-13

Czytaj

Chcesz zostać partnerem Zielonej Ręki?