Uczestnicy 2024:
Fundacja Arka

2022-04-22

Zielona Ręka - oficjalna inauguracja - 2022

22 kwietnia w DZIEŃ ZIEMI - (piątek) godz. 10.00, w parku Słowackiego w Bielsku-Białej miała miejsce oficjalna inauguracja akcji. Partnerem akcji jest Prezydent Miasta Jarosław Klimaszewski oraz Urząd Miasta Bielsko-Biała. Podczas inauguracji przedstawiliśmy plany i założenia programu na rok 2022, posadziliśmy 3 lipy, zorganizowano ekologiczne warsztaty przestrzenne oraz mobilny kiermasz książek.

Inauguracja była także okazją do promowania obecnie prowadzonych akcji w ramach ZIELONEJ RĘKI: Kwiaty zamiast śmieci i Książka za drzewo, w których za zebrane śmieci uczestnicy otrzymują nasionka kwiatów, a za posadzone drzewa – książki. Akcje trwają do końca kwietnia.

A już 23 kwietnia Grupa Kęty i Fundacja ekologiczna ARKA w ramach obchodów Dnia Ziemi rozpoczynają kolejną edycję sadzenia drzew w beskidzkich lasach. W tym roku zostanie posadzonych kolejnych 20 tysięcy drzew, a łącznie w ciągu 3 lat aż 70 tysięcy na 70 – lecie Grupy Kęty.

Fundacja ekologiczna ARKA rozpoczyna ogólnopolski program aktywnej edukacji ekologicznej, w którym w roku 2021 uczestniczy prawie 600 tysięcy osób. Głównym przesłaniem programu jest inicjowanie powszechnych, prostych działań proekologicznych i budowanie ruchu, który będzie wspierał różnorodne działania edukacyjne i adaptacyjne w zakresie zmian klimatycznych. Więcej www.zielonareka.pl

W ramach całorocznego programu zaplanowano 10 ogólnopolskich akcji edukacyjnych. Będziemy edukować, ale przede wszystkim działać. Prowadzić proste i wymierne działania ekologiczne. Chcemy z WAMI sadzić drzewa, gromadzić deszczówkę, sprzątać tereny przyrodnicze, walczyć ze smogiem. ratować zwierzęta, chronić bioróżnorodność. Przygotowywać się na następujące zmiany klimatyczne.

Program jest także działaniem bardzo wymiernym. Na stronie działa aż 8 liczników przedstawiających liczbę uczestników, posadzonych drzew, zebranych worków śmieci czy uratowanych zwierząt. Więcej na stronie https://zielonareka.pl/

Czytaj także

Zapraszamy na kolejną edycję Drzewka za surowce

2024-03-26

Drzewko za surowce w CH Sarni Stok

2024-03-18

Czytaj

Wiosenne kiermasze charytatywne - zapraszamy!

2024-02-13

Czytaj

Chcesz zostać partnerem Zielonej Ręki?