Uczestnicy 2024:
Fundacja Arka

2023-04-13

Drzewko za surowce 2023

Fundacja Ekologiczna ARKA zaprasza: DRZEWKO ZA SUROWCE!!!

Na uczestników czeka 3000 sadzonek drzew i 2000 sadzonek kwiatów.

15 kwietnia w Centrum Handlowym SARNI STOK odbędzie się w godz. 9.00-17.00 kolejna zbiórka surowców wtórnych.

To największa w regionie akcja społeczno-ekologiczna, do której może dołączyć każdy! Przez 17 lat rozdaliśmy ponad 100 tysięcy sadzonek drzew i kwiatów! Dzięki temu przyczyniliśmy się do powstania zielonych terenów w Bielsku-Białej i okolicach. Jesteśmy dumni, że pomagacie nam promować ekologię i sadzenie drzew.

Akcja jest doskonałą okazją do pozbycia się makulatury, aluminium i szkła, w zamian za nie rozdamy sadzonki drzew i kwiatów.Tradycyjnie Centrum Handlowe Sarni Stok zachęca do ochrony środowiska, wspierając akcję „Drzewko za surowiec”, organizowaną we współpracy z Fundacją Ekologiczną ARKA i przy współudziale Regionalnej Dyrekcji Lasów Państwowych w Katowicach, urzędu Miasta w Bielsku-Białej oraz firmy Sanit Trans. Akcja ma na celu nie tylko propagowanie segregacji odpadów, ale i sadzenie drzew w regionie.

Miejsce: Punkt Obsługi Zbiórki na parkingu CH Sarni Stok

Przelicznik surowców:

- jedna sadzonka - za 10 kg makulatury,

- jedna sadzonka - za 20 opakowań szklanych,

- jedna sadzonka - za 20 butelek PET,

- jedna sadzonka - za 20 puszek aluminiowych,

8 TON każdego roku

Ostatnie badania fińskich naukowców dowodzą, iż każdego roku jedno dorosłe drzewo pochłania rocznie 6-7 kg dwutlenku węgla. Łącznie lasy Ziemi zaspokajają połowę zapotrzebowania na tlen wszystkich ludzi i zwierząt, produkując go rocznie około 26 mld ton. Każdy z nas rocznie emituje 8 ton CO2. Bądź odpowiedzialny za los Ziemi oraz Twoich dzieci i wnuków.

Przynieść nam surowce, a otrzymasz sadzonkę drzewa lub kwiatka.

Podczas akcji NIE ZBIERAMY elektrośmieci!

Partnerem akcji jest Regionalna Dyrekcja Lasów Państwowych w Katowicach, Miasto Bielsko-Biała oraz Sanit-Trans. W akcji biorą udział leśnicy z nadleśnictw: Bielsko, Ustroń, Węgierska Górka i Wisła

Dodatkowe informacje:

Anna Sobańska – Fundacja Ekologiczna ARKA, tel. 692 318 612

Czytaj także

Książka za drzewo po raz 8

2024-04-24

Czytaj

Zapraszamy na kolejną edycję Drzewka za surowce

2024-03-26

Drzewko za surowce w CH Sarni Stok

2024-03-18

Czytaj

Chcesz zostać partnerem Zielonej Ręki?