Zielona ostoja - Podzwierzyniec, Łańcut

Autorem pomysłu jest Podkarpackie Stowarzyszenie Eko-Karpatia w partnerstwie z Miejskim Domem Kultury w Łańcucie

Zaplanowano...

Na terenie Filii Miejskiego Domu Kultury w Łańcucie w dzielnicy Podzwierzyniec powstanie siedlisko z poidłem dla ptaków i owadów oraz tablice edukacyjne. Teren ten jest silnie zdegradowany. Brak działań obywatelskich dla ochrony środowiska. Niski poziom edukacji i aktywności społecznej w tym zakresie.

Łańcut nie posiada wzorcowej przestrzeni zaprojektowanej zgodnie z zasadami zrównoważonego rozwoju i wyraźny jest deficyt dobrych praktyk w tym zakresie. Teren objęty projektem jest zdegradowany ekologicznie w wyniku prowadzonych robót budowlanych. Do tej pory nie prowadzono proekeologicznych działań obywatelskich służących ochronie środowiska i niska jest świadomość w zakresie potrzeby ich promowania. Problemem jest niedostateczny poziom pozaformalnej edukacji ekologicznej. Niski poziom aktywności społecznej w zakresie ekologii jest wynikiem braku oferty usług aktywizujących.

Dzieje się...

październik 2015... Nawiązaliśmy konkatk z projektantami krajobrazu, którzy wykonali dla nas projekt zagospodarowania przestrzeni, zaprojektowali nasadzenia drzewek i krzewów oraz łąk kwietnych o łącznej powierzchni 660 metrów kwardratowych. Przygotowujemy serię warsztatów dla mieszkańców na temat: roli ptaków w ekosystemie (zrobimy i powiesimy rózne typy budek lęgowych); usług ekosystemów (tu trochę o roli drzew w miejskiej wyspie ciepła oraz sadzenie ok. 20 okazów drzew i 20-30 krzewów). Na warsztatach opowiemy także o naturanych zapylaczach (zbudujemy hotel dla owadów) oraz o łąkach kwietnych (zrobimy bomby nasienne i wysiejemy łąki nasienne na wcześniej przygotowanych podłożach, łacznie o powierzchni 660 metrów kwardratowych). W ramach warsztatów zrobimy również ogród deszczowy na terenie przyległym do ostoi.

Fragment koncepcji:

grudzień 2015...

Nawiązaliśmy kontakt z projektantami krajobrazu, którzy wykonali dla nas projekt zagospodarowania przestrzeni, zaprojektowali nasadzenia drzewek i krzewów oraz łąk kwietnych o łącznej powierzchni 660 metrów kwadratowych. Przygotowaliśmy serię warsztatów dla mieszkańców na temat: roli ptaków w ekosystemie (zrobimy i powiesimy różnego typu budki lęgowe); usług ekosystemów (tu trochę o roli drzew w miejskiej wyspie ciepła oraz sadzenie ok. 20 okazów drzew i 20-30 krzewów). Na warsztatach opowiadaliśmy także o naturalnych zapylaczach (zbudowaliśmy hotel dla owadów) oraz o łąkach kwietnych (zrobimy bomby nasienne i wysiejemy łąki nasienne na wcześniej przygotowanych podłożach, łącznie o powierzchni 660 metrów kwadratowych). W ramach warsztatów zrobimy również ogród deszczowy na terenie przyległym do ostoi.

Budowanie domku dla zapylaczy:

365 reklamowek smieci
Mobilne Centrum Edukacji Ekologicznej
Nfos
Dofinansowano ze środków Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej
Niniejszy materiał został opublikowany dzięki dofinansowaniu Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej. Za jego treść odpowiada wyłącznie Fundacja Ekologiczna Arka.