Zielona inicjatywa - nowa perspektywa, Modła Księża

Autorem inicjatywy jest rada sołecka.

Zaplanowano...

Projekt przewiduje zakup nasadzeń i zagospodarowanie terenu użyteczności publicznej we wsi Modła Księża. Teren jest własnością sołectwa. Planuje się ustawienie elementów edukacji ekologicznej. Ich celem jest szeroko pojęta edukacja ekologiczna i przyrodnicza dzieci, młodzieży i dorosłych, korzystających z tego terenu, obejmującego także plac zabaw. To miejsce stanie się początkiem drogi ekorozwoju, gdyż osoby korzystające z placu zabaw, mimowolnie przyswoją wiedzę dotyczącą zagadnień ekologicznych i przyrodniczych.

Jakie to będą narzędzia edukacji ekologicznej? Gra "Fakty i mity o miodzie", która przybliża zagadnienia z zakresu pszczelarstwa, co pozwala na przeprowadzenie lekcji w terenie, z udziałem edukatora lub nie. Na sześciu panelach umieszczone są tezy na temat miodu i jego właściwości. Obracając dany panel można samemu przekonać się czy dana teza jest faktem czy mitem. Dwa rodze gry "Światowid". To prosta w swej formie, ale efektowna konstrukcja. Należy dopasować do siebie ilustracje, które znajdują się na obracanych sześcianach w taki sposób, aby utworzyły pewien ciąg myślowy, np. owady dzienne, nocne, pożyteczne, szkodliwe dla lasu, zapylające itd. W ramach projektu wybrano dwie różne konstrukcje z zakresu ekologii, tj. świat owadów oraz ptaki pól i łąk.

Powyższe elementy będą pretekstem i do zabawy i do nauki przez mieszkańców w każdym wieku.

Dzieje się...

sierpień 2015...

O inicjatywie w mediach

Portal gminy Stare Miasto (kwiecień 2016)

Portal gminy Stare Miasto (maj 2016)

365 reklamowek smieci
Mobilne Centrum Edukacji Ekologicznej
Nfos
Dofinansowano ze środków Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej
Niniejszy materiał został opublikowany dzięki dofinansowaniu Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej. Za jego treść odpowiada wyłącznie Fundacja Ekologiczna Arka.