ZazieLenie - bioróżnorodna przestrzeń rekreacyjna w ogródku jordanowskim, Bielsko-Biała

Autorką inicjatywy jest mieszkanka Bielska-Białej, Anna Kroczek.

Zaplanowano...

Tereny zielone w mieście są dla niektórych jedynymi przestrzeniami, w której mogą doświadczać dobrodziejstw przyrody. Jest to zieleń okiełznana i kultywowana, ale dla miasta jako ekosystemu bezcenna. Wychodzimy z założenia, że nawet najmniejszy skrawek ekologicznie czynnego terenu w mieście zasługuje na szczególną uwagę i takim przykładem jest dla nas Ogródek Jordanowski przy ulicy Broniewskiego.  Zależy nam na tym, by dzięki zwiększeniu bioróżnorodności na jego terenie oraz wykorzystaniu potencjału edukacyjnego tej przestrzeni, wpłynąć na polepszenie stanu środowiska naturalnego na długie lata. “ZazieLenie” jest nazwą przewrotną, bo mimo tego, że chcemy by w Ogródku każdemu miło było się lenić, to jego “zazielenienie” będzie wymagało ciężkiej pracy. Po to, by stała się ona mniej uciążliwa, zamierzamy zaprosić do wspólnych działań lokalną społeczność - tylko przy jej zaangażowaniu Ogródek ma szansę “wzrastać” przez wiele lat.

Wśród planowanych działań jest m.in. stworzenie ogródka z polskimi ziołami o nazwie “Zielsko Anielsko” (znajdą się tam m.in. Babka Lancetowata, Dziurawiec, Krwawnik, Len Zwyczajny, Estragon, Kozieradka, Arcydzięgiel, Szałwia); stworzenie stanowisk do uprawy tradycyjnych polskich warzyw, czyli jarmużu, kalarepy, boćwiny, rabarbaru, brukwi i pasternaku (wykorzystanie tzw. podniesionych grządek) oraz zbudowanie żywej ściany, która będzie schronieniem dla owadów i ptaków (między innymi grubodzioba zwyczajnego, który występuje na terenie parku) i stworzenie przyjaznego dzieciom systemu informacji o roślinach w formie ścieżki edukacyjnej, która powstanie z istniejących i nowych nasadzeń.

Dzieje się...

Wrzesień 2015... Prace porządkowe oraz prace przy żywej ścianie i domkach dla zapylaczy.

październik 2015...

Przygotowano projekt i inwentaryzację parku, zakupiono i posadzono rośliny, stworzono ogródek z polskimi ziołami o nazwie “Zielsko Anielsko” (znajdą się tam m.in. Babka Lancetowata, Dziurawiec, Krwawnik, Len Zwyczajny, Estragon, Kozieradka, Arcydzięgiel, Szałwia); stworzono stanowisko do uprawy tradycyjnych polskich warzyw, czyli jarmużu, kalarepy, boćwiny, rabarbaru, brukwi i pasternaku (wykorzystanie tzw. podniesionych grządek). Zbudowano także żywą ścianę, która będzie schronieniem dla owadów i ptaków (między innymi grubodzioba zwyczajnego, który występuje na terenie parku). Stworzono również przyjazny dzieciom system informacji o roślinach w formie ścieżki edukacyjnej, która powstanie z istniejących i nowych nasadzeń. Dodatkowo wykonano prace porządkowe oraz prace przy żywej ścianie, domkach dla zapylaczy i domkach dla jeży.

365 reklamowek smieci
Mobilne Centrum Edukacji Ekologicznej
Nfos
Dofinansowano ze środków Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej
Niniejszy materiał został opublikowany dzięki dofinansowaniu Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej. Za jego treść odpowiada wyłącznie Fundacja Ekologiczna Arka.