Zakątek mrówek, Szczytna

Autorem i koordynatorem inicjatywy jest Małgorzta Bednarek.

Zaplanowano...

Inicjatywa zostanie zrealizowana przy zielonym szlaku turystycznym prowadzącym z Polanicy Zdrój do Karłowa w obszarze masowego występowania kolonii mrówek. W oddziale 439 leśnictwa Polanica Nadleśnictwo Zdroje ogrodziło kilkadziesiąt mrowisk, a wiele nowo powstałych nie jest jeszcze ogrodzone. Ze szlaku turystycznego przechodzącego przez wydzielenia zasiedlone przez mrówki korzysta w ciągu roku ogromna ilośc ludzi, którzy nie są świadomi znaczenia mrówek w przyrodzie i przez to mrowiska stają się potencjalnie narażone na zniszczenia. Zauważono pilną potrzebę uświadomienia osób odwiedzających to wartościowe przyrodniczo miejsce o roli mrówek. Działanie byłoby dopełnieniem czynnej ochrony mrowisk prowadzonej przez Lasy Państwowe i poprzez poprawę świadomości ekologicznej społeczeństwa umożliwiłoby ograniczenie dewastacji i niszczenia mrowisk.

Wykonano...

Efektem zrealizowanego przedsięwzięcia będzie wzrost świadomości ekologicznej społeczeństwa na temat mrówek ich życia, znaczenia i zasadności ochrony. Ze względu na duże natężenie ruchu turystycznego w okolicy zamontowano elementy małej infrastruktury drewnianej z informacją o występowaniu w pobliżu kilku dużych skupisk mrówek. Miejsce stało się idealne do przeprowadzania zajęć z edukacji ekologicznej leśnej dla dzieci, młodzieży i dorosłych.

Zdjęcia: M. Bednarek

365 reklamowek smieci
Mobilne Centrum Edukacji Ekologicznej
Nfos
Dofinansowano ze środków Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej
Niniejszy materiał został opublikowany dzięki dofinansowaniu Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej. Za jego treść odpowiada wyłącznie Fundacja Ekologiczna Arka.