Zagospodarowanie ścieżki przyrodniczej - Wyspa Bielawa, Czaplinek

Autorem inicjatywy Hufiec Związku Harcerstwa Polskiego w Czaplinku Chorągwi Zachodniopomorskiej.

Zaplanowano...

Bielawa jest w centralnej części Pojezierza Drawskiego. Ma powierzchnię 79,5 hektara i jest piątą, co do wielkości, wyspą śródlądową w Polsce. (Znajduje się w obszarze Natura 2000, wchodzi również w skład Drawskiego Parku Krajobrazowego.) Występująca tu mozaika kilku ekosystemów bogatych w różnorodne gatunki flory i fauny, a tym samym duża bioróżnorodność siedliskowa i gatunkowa czyni wyspę obszarem bardzo cennym pod względem przyrodniczym. Wyspa jest miejscem występowania bardzo wielu gatunków ptaków wodnych (perkoz dwuczuby, perkoz rdzawoszyjny, łabędź niemy, łyska, krzyżówka, krakwa, głowienka, czernica, gągol, nurogęś, kormoran czarny, czapla siwa, mewa śmieszka, bąk, zimorodek, trzciniak, potrzos, bielik, kania rdzawa i błotniak stawowy oraz w ptaki leśne: rudzik, sikorka modra, wilga, zięba pierwiosnka, szpak, drozd śpiewak, dzięcioł duży, trznadl i grzywacz). Oprócz wielu gatunków ptaków wodnych
w obrębie wyspy na różnych piętrach lasu występują ptaki leśne; płazy oraz łęg olszowy, który jest okresowo zalewny i należy do najcenniejszych typów lasów w Polsce. Na Bielawie spotyka się również dziki, sarny i zające szaraki. Na Bielawę można wybrać się jednym z dwóch stateczków spacerowych. Poznanie wyspy umożliwia ścieżka przyrodnicza. Jej jedyną atrakcją jest wieża obserwacyjna. Wyspa to również przystań dla żeglarzy.

Pośrednim celem projektu jest uczynienie z Bielawy atrakcji przyrodniczo - turystycznej przy zachowaniu jej naturalnych zasobów w celu uświadomienia i uwrażliwienia lokalnej społeczności na problemy związane z ekologią i ochroną środowiska.

Dzieje się...

Lipiec 2015... Na wyspie trwają prace porządkowe przygotowujące teren pod postawienie tablic edukacyjnych wraz z drobną infrastrukturą turystyczną. Wyznaczono miejsca, w których staną tablice edukacyjne, altana i stoły oraz ławki. Wycięto krzaki, skoszono trawę i uprzątnięto teren. Organizatorzy przygotowują warunki ofertowe i zaproszenie do składania ofert dla potencjalnych wykonawców. Projektowane są także tablice edukacyjne.

365 reklamowek smieci
Mobilne Centrum Edukacji Ekologicznej
Nfos
Dofinansowano ze środków Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej
Niniejszy materiał został opublikowany dzięki dofinansowaniu Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej. Za jego treść odpowiada wyłącznie Fundacja Ekologiczna Arka.