Wodne Mobilne Centrum Edukacji Ekologicznej

Wodne Mobilne Centrum Edukacji Ekologicznej jest częścią programu Łapmy wodę. To specjalny samochód-pracownia na kółkach,  wyposażony w ekologiczne atrakcje, który dotarł już do 5000 uczniów w woj. śląskim prezentując ciekawe
warsztaty i lekcje przyrody oraz ekologii.

Wszystkie zajęcia w Mobilnym Centrum Edukacji Ekologicznej pomyślano tak, by poprzez zabawę uczestnicy mogli uczyć się zasad funkcjonowania nowoczesnych instalacji ekologicznych związanych z gospodarką wodną. Pojazd ma zamontowane wiatraki i systemy solarne, służące do zajęć o pożytkach ze stosowania odnawialnych źródeł, a rowerowe kino wodne – zasilane ze źródeł odnawialnych – prezentuje lokalne problemy gospodarki wodnej oraz sposoby jej poszanowania. W busie można zagrać w ekologiczne gry komputerowe przygotowane dla młodszych i dorosłych.

Pewel Wielka (kwiecień 2016). Zajęcia dla Zespołu Szkół nr 8.

Jeleśnia (kwiecień 2016). Zajęcia dla szkół podstawowych nr 1 i 2 oraz gimnazjalistów.

Bielsko-Biała, Szkoła Podstawowa nr 9 (maj 2016).

Bielsko-Biała, Szkoła Podstawowa nr 36 (maj 2016)

Bielsko-Biała, Szkoła Podstawowa nr 3 (maj 2016)

365 reklamowek smieci
Mobilne Centrum Edukacji Ekologicznej
Nfos
Dofinansowano ze środków Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej
Niniejszy materiał został opublikowany dzięki dofinansowaniu Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej. Za jego treść odpowiada wyłącznie Fundacja Ekologiczna Arka.