Tajemniczy ogród, Nowe Kawkowo

Autorem inicjatywy jest Fundacja Lawendowe Muzeum Żywe im. Jacka Olędzkiego.

Zaplanowano...

W gminie Jonkowo powoli zanikają rośliny ruderalne, jak również dzikie zioła, wymagające jako siedliska niekoszonych łąk. Pomysłodawcy chcą utworzyć mały rezerwat dzikich roślin zielarskich, które będą mogły przetrwać, a następnie rozprzestrzenić się w okolicy, sprzyjając bioróżnorodności. Ponadto posadzone zostaną tradycyjne i zanikające odmiany roślin użytkowych o cechach prozdrowotnych. Będą egzemplarzami edukacyjnymi dla odwiedzających Muzeum Żywe. Znajdą się tu rośliny zielarskie uprawiane, jak zioła kulinarne.

Dzieje się...

wrzesień 2015... Czekamy na oferty od wykonawców - rozesłaliśmy mnóstwo pytań. Projekt Tajemniczego Ogrodu jest w trakcie rozrysowywania - plan ścieżek, nasadzeń, rozplanowanie roślin. Na zdjęciu widać miejsce, sąsiadujące z plantacją lawendy, w którym będzie wykonany piękny ogród botaniczny.

październik 2015 - marzec 2016

Zakupiono nasiona łąkowe, dokończono ścieżki edukacyjne, zakupiono 2 pary taczek. Zakupiono także tablicę informacyjną i zamontowana ją. Zakupiono również tabliczki informacyjne botaniczne. One również zostały zamontowane.

W mediach o inicjatywie

www.lawendowepole.pl

www.facebook.com

365 reklamowek smieci
Mobilne Centrum Edukacji Ekologicznej
Nfos
Dofinansowano ze środków Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej
Niniejszy materiał został opublikowany dzięki dofinansowaniu Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej. Za jego treść odpowiada wyłącznie Fundacja Ekologiczna Arka.