Skwer rekreacyjno-przyrodniczy - dla nas i naszych gości, Żychlin

Autorem inicjatywy jest Stowarzyszenie Przyjaciół Żychlina.

Zaplanowano...

Żychlin to miejscowość pod Koninem, legitymująca się ponad 650-letnią przeszłością, wpisującą się w dzieje Wielkopolski, państwa polskiego i Europy. Doceniając jej „geniusz loci” Stowarzyszenie Przyjaciół Żychlina, w celu poprawy wizerunku wsi i podniesienia jej atrakcyjności, wykorzystuje różne, pojawiające się możliwości. Przedsięwzięcie zakłada zagospodarowanie terenu, znajdującego się w centrum miejscowości, tak by poprawić estetykę wsi, a także stworzyć możliwości wykorzystania tej przestrzeni publicznej na cele społeczne, turystyczne i ekologiczne.

Dzieje się...

wrzesień - październik 2015... Obecnie teren jest niezagospodarowany. Dzięki Zakładowi Komunalnemu Gminy Stare Miasto i zaangażowaniu mieszkańców Żychlina, została, na całą powierzchnię, nawieziona ziemia i wyrównana powierzchnia. Stowarzyszenie Przyjaciół Żychlina zleciło projektantowi terenów zielonych opracowanie profesjonalnego projektu, uwzględniającego wszystkie założenia, zgodne z zawartymi w złożonym wniosku i określone w umowie zawartej między zainteresowanymi stronami.

365 reklamowek smieci
Mobilne Centrum Edukacji Ekologicznej
Nfos
Dofinansowano ze środków Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej
Niniejszy materiał został opublikowany dzięki dofinansowaniu Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej. Za jego treść odpowiada wyłącznie Fundacja Ekologiczna Arka.