Rower pomaga!

Kochasz jazdę na rowerze...

Rejestruj pokonywane dystanse na

www.rowerpomaga.pl

Idea

• Rower pomaga ludziom - jazda na rowerze sprzyja dobremu samopoczuciu, zdrowiu i odpowiedniej kondycji. Poruszając się rowerem, szybciej dotrzesz na miejsce niż autobusem, autem czy pieszo. Korzystając z roweru, nie płacisz za benzynę, bilety i obowiązkowe ubezpieczenie.

• Rower nie szkodzi Ziemi - rower nie emituje spalin, które zanieczyszczają powietrze, zatruwają glebę i wodę. Dlatego tak ważna jest promocja kultury rowerowej wśród Polaków. Chcemy, by coraz więcej osób wybierało dwa kółka, co przełoży się na komfort życia obecnych i następnych pokoleń.

• Rower daje radość dzieciom - dowolną odległość pokonaną na rowerze możesz wpisać na naszej stronie. Każde 100 000 kilometrów przejechanych przez dobrowolnych uczestników w dowolnym miejscu akcji sponsorzy akcji nagrodzą rowerami, które przekażemy do Domów Dziecka.

• Rower integruje - gminny, firmy i organizacje rowerowe mogą zgłaszać swoje własne szczegółowe cele rowerowe. Do każdego celu będzie przypisana dodatkowa pula rowerów dla potrzebujących dzieci. To doskonały sposób, by wesprzeć Domy Dziecka ze swojej okolicy i zintegrować lokalną społeczność wokół wspólnego celu.

Historia

Pierwsza edycja akcji odbyła się w 2015 roku. Nasz pomysł okazał się ogromnym sukcesem. Przejechaliśmy ponad 120 000 rowerowych kilometrów. Ograniczyliśmy emisję CO2 o ponad 30 000 kg. W akcji aktywnie uczestniczyło ok. 3000 osób. Odbyło się ponad 50 lokalnych akcji i ukazało prawie 200 informacji w mediach. A przede wszystkim rozdaliśmy wymarzone rowery dzieciom z domów dziecka i świetlic środowiskowych - w sumie 24 sztuki.

W roku 2016 było jeszcze lepiej! W akcji wzięło udział 27 tysięcy osób. Na naszym rowerowym liczniku znalazło się ponad 1 mln km, co pozwoliło nam ograniczyć emisję CO2 o ponad 300 ton i rozdać dzieciom aż 60 rowerów!

W roku 2017 wspólnie przejechaliśmy ponad 2 800 000 kilometrów i rozdaliśmy potrzebującym dzieciom 96 rowerów. Dziękujemy wszystkim za wielkie zaangażowanie .

Wierzymy, że w roku 2018 wspólnymi siłami zdziałamy jeszcze więcej!

Informacje:

Krystian Biłek