Rower pomaga!

Kochasz jazdę na rowerze!

Podziel się tą przyjemnością z wychowankami Domów Dziecka.

Rejestruj pokonywane dystanse na www.rowerpomaga.pl

Każde 5 000 uzbieranych wspólnie kilometrów Sponsorzy akcji nagrodzą rowerami, które otrzymają Domy Dziecka.

ROWER POMAGA LUDZIOM. Jazda na rowerze sprzyja dobremu samopoczuciu, zdrowiu i odpowiedniej kondycji.

ROWER NIE SZKODZI ZIEMI. Rower nie emituje spalin, które zanieczyszczają powietrze, zatruwają glebę i wodę.

ROWER DAJE RADOŚĆ DZIECIOM. Dowolną odległość pokonaną na rowerze możesz zarejestrować na www.rowerpomaga.pl. Każde 5 000 kilometrów przejechanych przez dobrowolnych uczestników w dowolnym miejscu Sponsorzy akcji nagrodzą rowerami. Przekażemy je do Domów Dziecka. Twój udział w tej społecznej akcji przyniesie więc konkretne korzyści!

Polacy pokochali rowery. A te mają dobroczynny wpływ na zdrowie i stan środowiska naturalnego. Systematyczna jazda na rowerze m.in. poprawia kondycję (w ciągu godziny spalasz 300–600 kcal), zmniejsza stres, zwiększa pojemność płuc, natlenia krew, poprawia pracę serca. Rower nie emituje spalin i hałasu, jak robią to samochody. Komunikacja rowerowa nie zabiera wielkiej przestrzeni, jak jezdnie i parkingi. Poruszając się rowerem szybciej dotrzesz na miejsce niż autobusem, autem czy pieszo. Korzystając z roweru nie płacisz za benzynę, bilety i obowiązkowe ubezpieczenie.

W naszym klimacie na rowerze można jeździć nawet przez 9 miesięcy w roku. W wielu miejscach pojawiają się ścieżki i trasy rowerowe, a w miastach - systemy komunikacji rowerowej opierające się na stacjach-wypożyczalniach rowerów. Zagranicą działanie takich systemów jest związane z ograniczaniem ruchu samochodowego w centrach.

Rower zapewnia kontakt z przyrodą i doznania estetyczne. Jazda na rowerze dodaje optymizmu.  Ruch i wysiłek sprawia, że organizm wydziela endorfiny tak zwane hormony szczęścia.

Co możecie zrobić?

• Dojeżdżać na rowerze do szkoły. Taką postawą najskuteczniej wpływa się na innych. Jeśli Wy możecie jeździć co dzień do szkoły na rowerze to inni także!
  • Obalajcie mity o rowerze, że to pojazd tylko dla ubogich, ekologów i dziwaków. Przygotujcie gazetkę/ulotki/zainscenizowane zdjęcia do wykorzystania w Internecie.
  • Wybierzcie najbardziej odpowiedzialnych uczniów, którzy zarejestrują się na www.rowerpomaga.pl i przejadą minimum 5 km, które dopiszą do kalkulatora na tej stronie.
  • Zorganizujcie weekendową wycieczkę rowerową i pokonany dystans zarejestrujcie na www.rowerpomaga.pl podając po kolei imię i nazwisko każdego uczestnika tej wycieczki.

Dzieje się!

W Olsztynie, w Przedszkolu nr 4 zorganizowano "Dzień rowerowy". Wszystkie dzieci przybyły do przedszkola z rowerami, hulajnogami i kaskami ochronnymi. Niespodzianką było spotkanie z drużyną rowerową M – TEAM. Goście opowiedzieli o swojej pasji rowerowej. Zaprezentowali akcesoria rowerowe oraz zwrócili uwagę na bezpieczeństwo jazdy i związany z tym odpowiedni strój oraz zachęcili wszystkie przedszkolaki do udziału w różnego rodzaju wyścigach rowerowych. Po krótkiej rozgrzewce przy muzyce przedszkolaki wsiadły na rowery. Starszaki pokonywały tor przeszkód, natomiast maluszki bardzo dzielnie jeździły po rondzie utworzonym z chusty animacyjnej.

365 reklamowek smieci
Mobilne Centrum Edukacji Ekologicznej
Nfos
Dofinansowano ze środków Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej
Niniejszy materiał został opublikowany dzięki dofinansowaniu Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej. Za jego treść odpowiada wyłącznie Fundacja Ekologiczna Arka.