Rewitalizacja stanowisk bytowania płazów i roślinności stawowej, Zawiercie

Autorem inicjatywy jest Zielona Liga.

Zaplanowano...

W ramach inicjatywy "Rewitalizacja stanowiska bytowania płazów i roślinności stawowej" podjęto się oczyszczenia i polepszenia warunków bytowania płazów w zbiorniku wodnym. Na tym stanowisku stwierdzono liczne występowanie płazów, które są gatunkami chronionymi. Również stanowiska ich bytowania podlegają ochronie.

Staw ten był zaśmiecony, a poziom wody był zbyt niski z uwagi na uszkodzoną zastawkę. Okresowo poziom wody drastycznie się obniżał, a w okresach suszy ulegał całkowitemu wyschnięciu, co stanowiło zagrożenie dla zwierząt tam występujących. Ponadto na zbiorniku silnie postępowała sukcesja naturalna. Aby zapobiec okresowemu obniżaniu się wody, a nawet całkowitemu wysychaniu stawu należało miejscowo dokonać pogłębienia stawu, co pozwoli utrzymać w nim wodę nawet w okresach suszy. Ponadto utworzone zagłębienie pozwoli na utrzymanie warunków zimowych, bez przemarzania wody do dna zbiornika. Zostanie również naprawiona uszkodzona zastawka. By ukierunkować odpowiednio naturalną sukcesję miejscowo odtworzone zostanie ukształtowanie dna – od stref przybrzeżnych płycizn do większych głębokości. Zabieg ten stworzy urozmaicenie siedliskowe oraz wpłynie pozytywnie na wzbogacenie i zachowanie bioróżnorodności tego miejsca. Ponadto oczyszczony zostanie zbiornik i jego otoczenie z zalegających tam śmieci.

Działo się!

W ramach podjętych działań staw został oczyszczony z zalegających w nim i w jego otoczeniu śmieci, a krzewy i drzewa zarastające jego brzeg częściowo zostały usunięte, odsłaniając lustro wody. Miejscowo staw został pogłębiony stworzono dzięki temu strefy płycizn i głębi. Naprawiona została uszkodzona zastawka, dzięki czemu woda ze stawu nie będzie „uciekała” w niekontrolowany sposób i staw nie będzie ulegał okresowemu wysychaniu.

Zdecydowanie wzrosła estetyka tego miejsca, ponadto stworzono doskonałe miejsce do prowadzenia działań edukacyjnych dla dzieci i młodzieży szkolnej. Zajęcia takie będą prowadzone tutaj przez pracowników Nadleśnictwa Siewierz, a także mogą być wykorzystywane przez nauczycieli przyrody.

Stan przed.

W trakcie prac.

Uszkodzona zastawka.

Naprawiona zastawka.

Stan po zakończeniu prac.

365 reklamowek smieci
Mobilne Centrum Edukacji Ekologicznej
Nfos
Dofinansowano ze środków Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej
Niniejszy materiał został opublikowany dzięki dofinansowaniu Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej. Za jego treść odpowiada wyłącznie Fundacja Ekologiczna Arka.