Ptasia stołówka w ogrodzie przedszkola, Bielsko-Biała

Autorem inicjatywy jest Dawid Machalica i grupa rodziców dzieci Przedszkola Waldorfskiego.

Zaplanowano...

Teren, na którym ma powstać Ptasia Stołówka jest w centrum Bielska-Białej i sąsiaduje z nieczynną od ponad 60 lat nekropolią. Rosną tutaj pomnikowe drzewa oplecione przez chronione bluszcze i inne pnącza. Nagrobki, mury i cmentarne alejki obrośnięte są licznymi gatunkami roślin. Jest to również oaza dla ptaków (szczególnie w okresie lęgowym) i małych ssaków. To bliskie sąsiedztwo tak cennego terenu przyrodniczego w centrum miasta pomysłodawcy chcą wykorzystać i stworzyć niewielki, przyjazny ptakom i niewielkim ssakom fragment ogrodu w terenie otwartym dla rodziców i dzieci.

W planowanym ogrodzie powstanie grządka wyniesiona, która byłaby swoistym oddzieleniem od ruchliwej drogi (na niej właśnie giną jeże czy wiewiórki), na której zostaną posadzone rabaty roślin przyjaznych zapylaczom (miacierzanka, dąbrówka rozłogowa, melisa lekarska, szławia, jeżówka purpurowa ), drzewa i krzewy przyjazne ptakom (jarząb mączny, głóg, dereń jadalny, bez czarny, aronia). W ogrodzie obok istniejącego kompostownika staną dwie budki dla jeży występujących w pobliskim cmentarzu i migrujących do ogrodu przedszkolnego oraz pięć budek lęgowych dla ptaków. Obok rabaty kwiatowej
ma powstać 3-4 domki dla owadów.

Projekt ma wartość przyrodniczą dla zwierząt, które migrują do przedszkolnego ogrodu z pobliskiego cmentarza, gdyż stwarza dla nich enklawę, a przede wszystkim chroni przed śmiercią na przylegającej drodze. Dla bezpośrednich uczestników rodziców i dzieci przedszkolnych i lokalnej społeczności stworzone zostanie wartościowe miejsce edukacji przyrodniczej. W tworzenie ogrodu mają się głownie zaangażować rodzice przedszkolni, którzy są pomysłodawcami nicjatywy. Inicjatywę zgłasza jeden rodzic, ale jest on reprezentantem całej grupy rodziców. Przedszkole Waldorfskie jest bardzo proekologiczne i prospołeczne, dlatego też rodzice angażują się w różnorodne społeczne i ekologiczne inicjatywy.

Dzieje się...

wrzesień 2015... Powstają domki dla jeży. Jest też i sam jeż!

365 reklamowek smieci
Mobilne Centrum Edukacji Ekologicznej
Nfos
Dofinansowano ze środków Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej
Niniejszy materiał został opublikowany dzięki dofinansowaniu Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej. Za jego treść odpowiada wyłącznie Fundacja Ekologiczna Arka.