Przypałacowy park miejscem edukacji przyrodniczej i wypoczynku, Żychlin

Autorem inicjatywy jest Zespół Szkół Ekonomiczno-Usługowych.

Zaplanowano...

Przypałacowy park może powrócić do dawnej świetności. Już odzyskuje dawny blask - dzięki wspólnej pracy dyrekcji, pracowników szkoły, młodzieży oraz pomocy okolicznych mieszkańców. Wcześniej był bardzo zaniedbany, zarośnięty i zaśmiecony. Autorzy inicjatywy chcą pokazać, że nawet przy niewielkich nakładach pieniężnych można poprawić wygląd otoczenia, a tym samym stan środowiska. "Chcemy, żeby w parku rosły drzewa, kwiaty, a nie leżały śmieci i rosły chwasty" - wyjaśniają.

W ramach inicjatywy zaplanowano: wykonanie alejki żwirowo-gliniastej, uzupełnienie braków w parkowym drzewostanie, posadzenie krzewów, oznaczenie tablicami nowo posadzonych drzew, krzewów oraz już rosnących, oznaczenie pomników przyrody, powieszenie budek lęgowych dla ptaków, zawieszenie karmników dla ptaków, ustawienie ławek oraz koszy, zamontowanie tablicy ekologicznej „Człowiek - Przyroda - Środowisko”.

Dzieje się...

wrzesień 2015... W związku z tym, iż zespół pałacowo-parkowy jest wpisany do rejestru zabytków pod numerem  A-439/181 i podlega nadzorowi Wielkopolskiego Wojewódzkiego Konserwatora Zabytków w Poznaniu, Delegatura w Koninie, rozpoczęto działania mające na celu uzyskanie zgody na prowadzenie zaplanowanych w parku prac. Wcześniej Konserwator został poinformowany o przystąpieniu do projektu "Działaj w Zielone". Po uzyskaniu zgody na zaplanowane działania organizatorzy zbiorą oferty od wykonawców.

Dwa pierwsze zdjęcia przedstawiają miejsca, gdzie powstanie alejka i zostaną posadzone rośliny.

grudzień 2015...

Wykonano alejkę (48 metrów długości i szerokość 2,06 metrów szerokości).

365 reklamowek smieci
Mobilne Centrum Edukacji Ekologicznej
Nfos
Dofinansowano ze środków Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej
Niniejszy materiał został opublikowany dzięki dofinansowaniu Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej. Za jego treść odpowiada wyłącznie Fundacja Ekologiczna Arka.