Przedszkolak badaczem przyrody, Bychawa

Autorem inicjatywy jest Samorządowe Przedszkole nr 1 w Bychawie.

Zaplanowano...

Projekt będzie realizowany na terenie istniejącego ogrodu przyprzedszkolnego. W chwil obecnej teren ten jest wykorzystywany przez dzieci uczęszczające do przedszkola oraz inne dzieci z gminy. Pełni on funkcję rekreacyjną, estetyczn i prozdrowotną. Projekt zakłada nową aranżację zieleni połączoną z korektą nasadzeń i pielęgnacją zieleni istniejącej oraz wykonanie nowych nasadzeń krzewów i drzew. Ponadto planujemy zakup i montaż budek lęgowych dla ptaków oraz domków zapylających dla owadów, co przyczyni się podniesienia różnorodności biologicznej. Umożliwi to bezpośredni kontakt dzieci z przyrodą poprzez jej obserwację oraz przez czynny udział w zakładaniu tych budek i domków. Działania poprzedzone zostaną zajęciami edukacyjnymi z zakresu treści przyrodniczych w ramach wdrażanego programu edukacyjnego w placówce. Dzięki temu uczestnicy pogłębią swoją wiedzę ekologiczną i przyrodniczą, udoskonalą umiejętność obserwacji przyrody, rozwiną wrażliwość ekologiczną i artystyczną.

Bezpośrednie obcowanie z przyrodą daje możliwość doświadczania, odkrywania, a tym samym kształtowania postaw proekologicznych. Nowa aranżacja terenu i odnowienie istniejącego drzewostanu oraz wykonanie nowych nasadzeń znacznie podniesie walory estetyczne, z którego korzystają mieszkańcy Bychawy. Z tego względu obszar ten będzie pełnił funkcję reprezentacyjną i będzie „przyjazny” dla potencjalnych użytkowników - da możliwość wypoczynku w bliskim kontakcie  z przyrodą.

Dzieje się...

październik 2015... Jesteśmy po wyborze wykonawcy prac. W najbliższym czasie rozpoczną się prace związane z pielęgnacją i poprawą stanu fitosanitarnego drzewostanu.

365 reklamowek smieci
Mobilne Centrum Edukacji Ekologicznej
Nfos
Dofinansowano ze środków Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej
Niniejszy materiał został opublikowany dzięki dofinansowaniu Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej. Za jego treść odpowiada wyłącznie Fundacja Ekologiczna Arka.