Pielęgnacja i zagospodarowanie zbiornika wodnego, Śleszyn

Autorem inicjatywy jest Ochotnicza Straż Pożarna w Śleszynie.

Zaplanowano...

Z uwagi na małą ilość wód powierzchniowych w Żychlinie, niezwykle istotnym działaniem jest dbałość o stan istniejących już zbiorników. Stawy mogą być istotnym elementem krajobrazu i miejscem występowania wielu organizmów związanych z wodą. Zbiornik w Śleszynie (powierzchnia ok. 80 arów) pełni funkcje zbiornika przeciwpożarowego. Dzięki Ochotniczej Straży Pożarnej stanie się ostoją przyrody i mejscem relaksu.

Zbiornik zostanie oczyszczony ze śmieci, a krzewy i drzewa przy jego południowej części - wypielęgnowane. Zamontowanie zadaszenia, stołów, ławek i pomostu zachęci innych mieszkańców do odwiedzania tego miejsca i dbania o nie. Planuje się zakup budek lęgowych, ich montaż na drzewach przy stawie oraz zakup budki lęgowej dla kaczek. Ponadto w okolicach istniejącego trzcinowiska zamontowana zostanie platforma, która umożliwi łabędziom budowę gniazda. Planuje się również zakup ryb rodzimych gatunków i raków (stada mateczne do zaraczenia). Zostanie zamontowany również paśnik dla saren, które chętnie odwiedzają te okolice. Będą też sadzone nowe drzewa i krzewy.

Dzieje się...

wrzesień 2015... Trwa zbieranie ofert na wykonanie prac porządkowych w obrębie zbiornika. Mamy nadzieję, że już niedługo znikną śmieci i  zarośla. Nadmierna ilość trzciny zostanie usunięta, a skarpy zostaną częściowo  wyrównane. Jeśli się uda już we wrześniu w zbiorniku zamieszkają nowi mieszkańcy: raki i rodzime gatunki ryb.

listopad, grudzień 2015...

W naszym zbiorniku pojawili się długo wyczekiwani nowi mieszkańcy. Zakupiliśmy 100 par raka błotnego. Raki, których już od dawna nikt nie widział w naszym stawie wzbudziły ogromne zainteresowanie mieszkańców. Według opinii specjalistów, na wiosnę powinny już pojawiać się małe raczki. Ponadto w zbiorniku zamieszkały rodzime gatunki ryb: szczupak, karaś i lin. Zwłaszcza te większe okazy wzbudziły zachwyt mieszkańców, którzy chętnie pozowali do zdjęć z rybami. Mamy nadzieję, że również i ryby szybko zaaklimatyzują się i rozmnożą się w zbiorniku.

O inicjatywie w mediach

Portal gminy Żychlin

365 reklamowek smieci
Mobilne Centrum Edukacji Ekologicznej
Nfos
Dofinansowano ze środków Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej
Niniejszy materiał został opublikowany dzięki dofinansowaniu Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej. Za jego treść odpowiada wyłącznie Fundacja Ekologiczna Arka.