Park szczęścia dla zwierząt i środowiska, Bielsko-Biała

Autorem pomysłu jest wolontariusz, Piotr Sokół.

Zaplanowano...

Teren, na którym ma powstać Park Szczęścia leży na granicy Parku Krajobrazowego Beskidu Małego oraz w pobliżu obszarów Natura 2000 Beskid Mały. Tu stacjonowałymaszyny firmy budującej obwodnicę miasta.

Na terenie Parku Krajobrazowego Beskidu Małego żyje 40 gatunków ssaków, 111 gatunków ptaków, w tym 6 drapieżników, 15 gatunków płazów, 5 gatunków gadów. Ssaki kopytne reprezentowane są przez sarny, jelenie i dziki, natomiast popularnymi drapieżnikami tych terenów są lis, ryś, kuna i łasica. Wśród zwierząt owadożernych napotkać można m.in. ryjówkę aksamitną i górską, jeża wschodniego, rzęsorka rzeczka. Wiele z nich jest objętych ścisłą ochrona gatunkową występuje na tym terenie takich jak wiewiórka pospolita, jeż wschodni, nietoperze, sikora bogatka.

Teren, na którym mam powstać Park Szczęścia graniczy z występowaniem tych zwierząt chronionych, które często migrują. W parku na istniejących drzewach owocowych (ok. 15 szt) mają powstać dla nich budki lęgowe (sikora, nietoperze), budki do zimowania (jeżowate) oraz spiżarnie dla wiewiórek. Posadzone drzewa i krzewy maja być przyjazne dla występujących tutaj ptaków, a kwiatowe rabaty i łąka kwietna dla zapylaczy. Bliskość zabudowy domów jednorodzinnych sprawia, iż jest to także teren spacerów starszych osób lub matek z dziećmi. Dlatego chcemy zakupić i postawić w tym miejscu ławkę –  Ławkę Szczęścia. Wartością dodaną projektu ma być fakt, iż część drzew i krzewów posadzą rodzice z swoimi dziećmi, które w Parku Szczęścia będą miały swoje drzewo lub krzew – stąd też nazwa tego terenu. Związana z ideą sadzenia drzew na urodziny swojego dziecka.

Dzieje się...

W ramach etapu realizacji inicjatyw wykonano:
- przygotowanie terenu, wywóz gruzu i śmieci,
- koszenie chwastów i samosiejek,
- zaoranie powierzchni parku, rekultywacja ziemi,
- stworzenie z naturalnego kamienia 3 miejsc parkingowych,
- nawiezienie ziemi (4 samochody),
- przygotowanie planu nasadzeń,
- nadzór nad realizacją zakupów drzew i krzewów,
- zakup 160 sztuk drzew i krzewów ( Berberys thunberga, dereń jadalny, aronia, róża pomarszczona, głóg jednoszyjkowy, jałowiec pospolity, jarząb szwedzki, jarząb pospolity, czeremcha, śliwa tarnina, grusza, jabłoń),
- rozpoczęcie sadzenia drzew i krzewów.

Kolejne prace wykonane w listopadzie i grudniu 2015 r. to przygotowanie i umiejscowienie domków dla ptaków, jeży i zapylaczy.

Domek dla jeża:

Domek dla zapylaczy:

Domek dla jeża:

365 reklamowek smieci
Mobilne Centrum Edukacji Ekologicznej
Nfos
Dofinansowano ze środków Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej
Niniejszy materiał został opublikowany dzięki dofinansowaniu Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej. Za jego treść odpowiada wyłącznie Fundacja Ekologiczna Arka.