Ogród przyjazny dla zapylaczy, Bielsko-Biała

Autorem pomysłu jest Stowarzyszenie Wolna Szkoła Waldorfska

Zaplanowano...

Ogród powstanie na terenie należącym do Waldorfskiej Szkoły Podstawowej im Kamila Norwida w Bielsku-Białej (powierzchnia ok. 25 arów). Ogród znajduje się na terenie bardzo cennym dla mieszkańców Bielska-Białej. Jest to dzielnica zabytkowych willi i starych ogrodów, gdzie można spotkać wiele cennych i starych egzemplarzy drzew rodzimych i obcych. W bezpośrednim sąsiedztwie znajduje się duży kompleks leśny- Cygański Las – przechodzący w lasy Beskidu Śląskiego. Teren charakteryzuje się dużą różnorodnością biologiczną. Następuje jednak duża degradacja terenów ogrodowych. Typowe kwietne ogródki zastępowane są często przestrzeniami strzyżonych trawników, i iglastych żywopłotów. Zanika wiedza o cenności biocenotycznej różnorodnych kwitnących krzewów, bylin i roślin jednorocznych dawniej popularnych i chętnie sadzonych.

Teren przy szkole to fragment starego ok. 100-letniego założenia ze wspaniałymi okazami drzew. Planujemy stworzyć tu takie nasadzenia, które zapewnią nieprzerwany pożytek dla pszczół i innych zapylaczy, a jednocześnie miejsce to stanie się przestrzenią edukacyjną nie tylko dla uczących się w szkole dzieci, ich rodziców, ale przede wszystkim dla sąsiedztwa, przypominając o ogrodnictwie na najwyższym poziomie dbałości o różnorodność biocenotyczną i pozytywne oddziaływanie ekologiczne.

Planujemy nawiązać kontakt z Spikenard Honeybee Sanctuary, miejscem o antropozoficznym rodowodzie w USA gdzie na przestrzeni wielu hektarów stworzono przestrzeń ochrony życia pszczoły miodnej. Cenne dla zapylaczy rośliny w kolejnych latach będą mogły być rozmnażane by służyć wymianie z innymi “pszczelimi ogrodami”, będą mogły być darowane sąsiadującym ogrodom, społeczności szkolnej i innym gościom. Chcemy, by ogród stał się też niezwykłym miejscem edukacyjnym nie tylko dla uczniów naszej szkoły ale i dla innych placówek edukacyjnych.

Dzieje się...

październik 2015..Jesteśmy w fazie projektowania ogrodu dla zapylaczy. Odbyły sie już konsultacje z dziećmi, jako głównymi użytkownikami terenu. Z ich opowieści wysnuwamy istotne elementy ogrodowego założenia. Projektujemy przestrzeń, która zaspokoi ich potrzeby, jak i uczyni ten teren jeszcze bardziej przyjaznym dla zapylaczy. Pomału w naszych głowach i na papierze wszystko znajduje swoje miejsce: ziołowa górka, oczko wodne, ogrod roślin uprawnych... Tworzymy listę potrzebnych roślin.

grudzień 2015...

Przygotowano i oczyszczono teren ogrodu przyszkolnego, wykonano planu zagospodarowania "Ogrodu przyjaznego dla zapylaczy" wraz z wizualizacjami.  Do tej pory został wykonany projekt ogrodu, wraz z wizualizacjami warzywniaka i oczka wodnego. Zgodnie z projektem teren został wyrównany i przekształcony za pomocą koparki, zostały wykonane opaski odwadniające i odprowadzające wodę do wykopanego oczka wodnego. Przygotowano wyniesione rabaty, obsadzone i zaściółkowane, przestrzenie okalające boisko i wyniesiono wał ziemny. Usypano i przygotowano pod wiosenne nasadzenia górkę-spiralę ziołową. Zgodnie z projektem zakupiono narzędzia ogrodnicze. Założona została pryzma kompostowa z dżdżownicami kalifornijskimi, z której kompost na wiosnę posłuży nam przy dalszym obsadzaniu.

(Prezentowane zdjęcia wykonano w październiku.)

365 reklamowek smieci
Mobilne Centrum Edukacji Ekologicznej
Nfos
Dofinansowano ze środków Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej
Niniejszy materiał został opublikowany dzięki dofinansowaniu Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej. Za jego treść odpowiada wyłącznie Fundacja Ekologiczna Arka.