MCEE - Mobilne Centrum Edukacji Ekologicznej

To pracownia lekcyjna na kółkach, na europejskim poziomie...

Uważamy, że ekologia jest dla ludzi. Pokazuje jak dbać o własne zdrowie i komfort żyjąc w zgodzie z przyrodą. Przykłady? Są w zasięgu ręki dzięki Mobilnemu Centrum Edukacji Ekologicznej. Samochód wyposażony w  moduły fotowoltaiczne i symulacje komputerowe to pracownia lekcyjna na kółkach. Dodatkowo wyposażona w sprzęt do plenerowych zabaw, gier i pokazów kierowanych przez animatorów i edukatorów.

Z Mobilnym Centrum Edukacji Ekologicznej możemy prowadzić zajęcia dla dzieci i dorosłych. Na boisku szkolnym, na rynku, placu, w parku.

• pracownia komputerowa napędzana zieloną energią;
  • logiczno – zręcznościowa gra komputerowa „Zielony Śląsk”
  • gry i prezentacje edukacyjno - ekologiczne

Fundacja ekologiczna Arka od jesieni 2011 roku realizuje projekt „Mobilne Centrum Edukacji Ekologicznej-kształtowanie postaw ekologicznych w województwie śląskim” który dostał wsparcie finansowe stanowiące 85% kosztów kwalifikowanych całości projektu 600 888,57 ogółem, w tym dofinansowanie w kwocie 491 475,51 zł z Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Śląskiego, wybranego do dofinansowania w ramach Działania 5.5 „Dziedzictwo przyrodnicze” RPO WSL na lata 2007–2013 Pomysł na powstanie Mobilnego Centrum Edukacji Ekologicznej zrodził się z doświadczenia działalności Fundacji. Od lat prowadzi ona warsztaty edukacyjne na terenie całej Polski, w szczególności w województwie śląskim, które cieszą się bardzo dużym zainteresowaniem, zarówno uczniów, jak i nauczycieli. Warsztaty ekologiczne stanowią dla młodzieży i dzieci urozmaicenie, dzięki zastosowaniu nowoczesnych i innowacyjnych technik edukacyjnych, w dodatku łatwo dostępne, gdyż prowadzone są na miejscu, w danych placówkach szkolnych.

* * *

Dotacją w wysokości ponad 51 tys. zł Wojewódzki Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Katowicach wsparł jedną z najciekawszych w kraju inicjatyw w zakresie edukacji ekologicznej, zorganizowaną przez Fundację Ekologiczną ARKA. Dzięki temu już wkrótce w województwie śląskim zacznie działać Mobilne Centrum Edukacji Ekologicznej.

Specjalny samochód wyposażony w ekologiczne atrakcje docierać będzie do szkół i placówek wychowawczych, gdzie wykorzystany zostanie do prowadzenia super-ciekawych warsztatów i lekcji przyrody oraz ekologii. Wszystkie zajęcia w tym niecodziennym Centrum pomyślano tak, by poprzez zabawę uczestnicy mogli uczyć się zasad funkcjonowania nowoczesnych instalacji ekologicznych.

Pojazd będzie miał np. zamontowane wiatraki i systemy solarne służące do zajęć o pożytkach ze stosowania odnawialnych źródeł, a zielone kino – zasilane przez system rowerów i prądnic – będzie prezentowało walory przyrodnicze najbliższych okolic i jednocześnie pokazywało działania odnawialnych źródeł energii. Zaplanowano także gry terenowe, dydaktyczne i komputerowe związane z ochroną przyrody, zmianami klimatycznymi czy gospodarką odpadami i ich recyklingiem. Symulacja komputerowa natomiast przybliży specyfikę regionalnego ekosystemu i nauczy skutecznie przeciwdziałać zagrożeniom ekologicznym występującym w województwie śląskim. Wiele urządzeń w pojeździe zasilanych będzie słońcem i z wiatrem, poprzez system modułów fotowoltaicznych oraz wiatraków montowanych na dachu samochodu. Takie zajęcia z ekologii staną się na pewno niepowtarzalną szansą do zdobycia wiedzy w sposób niestandardowy, a tym samym służyć będą promowaniu prostych postaw i zachowań ekologicznych na co dzień,które każdy może zrealizować w swoim życiu.

Pierwszy kurs Mobilnego Centrum Edukacji Ekologicznej zaplanowano w drugim kwartale przyszłego roku. Na początek „Ekopojazd” dojedzie do 10 szkół w śląskich miastach i gminach wiejskich. Szansę na przeżycie ekologicznej przygody w przyszłym roku będzie miało ponad 3000 uczniów ze śląskich szkół. Inicjatywa ta zyskała także dofinansowanie ze środków Unii Europejskiej w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Śląskiego.

W związku z realizacją projektu dofinansowanego z Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Śląskiego „Mobilne Centrum Edukacji Ekologicznej-kształtowanie postaw ekologicznych w województwie śląskim” wybranego do dofinansowania w ramach Działania 5.5 „Dziedzictwo przyrodnicze” RPO WSL na lata 2007–2013 Fundacja Ekologiczna Arka serdecznie zaprasza Szkoły z województwa śląskiego na bezpłatne jednodniowe warsztaty z edukacji ekologicznej w zaproponowanych terminach: 17, 18, 19, 20, 24, 25, 26, 27 kwietnia lub 15maja lub 4, 5 19, 20, 21 czerwca 2012 roku. Gigantyczne eko puzzle, gra planszowa, gry komputerowe o środowisku przyrodniczym na Śląsku, kino bez prądu i wiele innych atrakcji w naszym Mobilnym Centrum Edukacji Ekologicznej. Nasze warsztaty ekologiczne stanowią dla młodzieży i dzieci urozmaicenie, dzięki zastosowaniu nowoczesnych i innowacyjnych technik edukacyjnych, w dodatku są łatwo dostępne, gdyż prowadzone są na miejscu, w danej placówce szkolnej. Zainteresowane szkoły prosimy o kontakt z Koordynatorką Anną Sobańską a.sobanska@fundacjaarka.pl

Znamy juz miejsca, które odwiedzi nasze Mobilne Centrum Edukacji Ekologicznej

12.04 Katowice Szkoła Podstawowa nr 10

19.04 Częstochowa Szkoła Podstawowa Nr 1

20.04 Cieszyn Szkoła Podstawowa Nr 2 I Alternatywna Szkoła Podstawowa

23.04 Rydułtowy Szkoła Podstawowa Nr 1

24.04 Świerklany Szkoła Podstawowa Nr 1

27.04 Bielsko-Biała Szkoła Podstawowa Nr 3

15.05 Cięcina Szkoła Podstawowa

19.06 Jaworzno Szkoła Podstawowa I Gimnazjum

20.06 Jeleśnia Szkoła Podstawowa

21.06 Zabrze Szkoła Podstawowa Specjalna Nr 40

Projekt realizowany jest na wysokim poziomie, nowy samochód typu bus wyposażony w meble z certyfikowanego drewna FSC oraz wysokiej klasy sprzęt do gier i symulacji komputerowej które przybliżą dzieciom i młodzieży specyfikę regionalnego ekosystemu i nauczą skutecznie przeciwdziałać zagrożeniom ekologicznym występującym w województwie śląskim. Wiele urządzeń w pojeździe zasilanych będzie słońcem i wiatrem, poprzez system modułów fotowoltaicznych oraz wiatraków montowanych na dachu samochodu. Ekologiczne gry przestrzenne i zielone kino w towarzystwie grupy wykwalifikowanej kadry edukatorów i animatorów, takie zajęcia z ekologii staną się na pewno niepowtarzalną szansą do zdobycia wiedzy w sposób niestandardowy, a tym samym służyć będą promowaniu prostych postaw i zachowań ekologicznych na co dzień, które każdy może zrealizować w swoim życiu. Bawmy i uczmy się zdrowo ekologicznie kolorowo.