Makulatura

Skąd wziął się wyraz makulatura?

Z języka łacińskiego od maculare - plamić i macula - plama. Początkowo powiem makulaturą nazywano arkusze zepsute, zaplamone podczas druku, a także niepotrzebny papier zadrukowany. Potem makulaturą zaczęto nazywać także papier zapisany, odpadki papierowe.

Zbierasz makulaturę? Jesteś superbohaterem!

Zbierając makulaturę chronimy lasy. Jedna tona makulatury daje tyle papieru, co 17 drzew! A to nie wszystko. Wykorzystując makulaturę, oszczędzamy wodę (potrzebną do produkcji papieru) i zmniejszamy zanieczyszczenie powietrza przez papiernie.

Powtórne wykorzystanie 1 tony makulatury pozwala zaoszczędzić:
•    1476 litrów ropy,
•    26,5 tys. litrów wody,
•    7 m3 miejsca na składowisku,
•    4,2 tys. kWh energii (czyli tyle, ile jest potrzebne do ogrzania przeciętnego mieszkania przez pół roku).

Na co zwracać uwagę zbierając makulaturę:
•    papier powinien być oczyszczony z dodatków, takich jak: zszywacze, skoroszyty, folie;
•    papier nie może być wilgotny;
•    kartony, pudełka należy zgniatać (sprasować)
•    luźne kartki, okładki, itp. odpowiednio zabezpieczyć przed rozrzuceniem,
•    razem z papierem do pojemnika na odpady papierowe nie mogą trafić żadne inne materiały (np. metale, szkło, tekstylia, piasek, kleje, farby).
•    uwaga: opakowania po płynnej żywności czyli wielomateriałowe, np. po sokach, mleku tzw. tetra pak nie są makulaturą!

Makulatura po polsku czyli co z tą edukacją?

Statystyczny Polak zużywa rocznie ponad 60 kg papieru. Z tej ilości część jest przechowywana trwale (w postaci np. dokumentów, książek czy zeszytów), a część zużywana całkowicie. Średnio, mieszkaniec naszego kraju zbiera rocznie ok. 22 kg makulatury czyli niespełna 36% zużywanego przez siebie papieru. To bardzo niewielki odzysk, skoro w Austrii, Holandii czy Niemczech przekracza on 70%!

Od początku 2002 r. obowiązują ustawy, nakładające na każdego producenta towaru opakowanego obowiązek zebrania i przekazania do recyklingu odpowiedniej ilości zużytych opakowań. Jeżeli nie wywiąże się z tej powinności, będzie musiał za każdy kilogram nie zebranego opakowania zapłacić wysoką opłatę produktową. Firmy, które nie będą w stanie same zatroszczyć się o recykling opakowań własnych produktów, mogą zlecić ich odzysk tzw. organizacjom odzysku, które za opłatą przejmą na siebie obowiązki przedsiębiorców z tytułu odzysku opakowań.

Obok organizowania zbiórki i recyklingu opakowań, organizacje odzysku mogą wraz z samorządami i organizacjami pozarządowymi dbać o rozwój edukacji ekologicznej. Bez niej makulatury nie przybędzie! Bez odpowiedniej, jasno i atrakcyjnie podanej informacji mieszkańcy nie będą zainteresowani i przekonani do zbiórki zużytego papieru mimo, że tyle jest wart!

Źródłem papieru jest… las. To w drzewach jest włókno celulozowe, które służy do produkcji papieru. Jest ono na tyle mocne, że można je do produkcji papieru wykorzystać aż siedmiokrotnie. Dlatego pamietaj: Z papierem do siedmiu razy sztuka!

Makulatura ma swoją historię

Do wyrobu papieru surowce wtórne wykorzystywano od dawna. Już jego wynalazca - Chińczyk Caj Lun - swoje pierwsze arkusze w 105 r. n.e. wyprodukował m.in. ze starych sieci rybackich

Zużyty papier, jako surowiec, wykorzystywano od niepamiętnych czasów. Jednak papiernicy długo nie stosowali masowo makulatury, gdyż było jej niewiele. Na ogół z wytwarzanego wówczas papieru powstawały książki i dokumenty do długotrwałego użytku. Pierwszym surowcem wtórnym do wyrobu papieru były zużyte tkaniny. Ich zbieraczy, zwanych "szmaciarzami", spotykano w polskich wsiach i miasteczkach jeszcze w latach 70. XX wieku. Jednak przemysł papierniczy nastawił się na wykorzystanie drewna już od 1844 roku...

Przeciętnie mieszkaniec świata rocznie zużywa ok. 50 kg papieru. Obecnie roczna produkcja światowa sięga 318 mln ton. Tak wielką ilość byłoby trudno wytworzyć przy wykorzystaniu wyłącznie drewna, dlatego zużywa się coraz więcej makulatury. Jej wykorzystanie ma jeszcze jedno znaczenie: makulatura masowo zalegałaby na wysypiskach. Początkowo powstawały z niej głównie papiery do pakowania, z czasem zastosowano ją także jako surowiec na papier toaletowy i teksturę falistą. Wykonywano z niej proste produkty użytku codziennego, np. foremki do jajek. W latach 90. XX wieku zaczęto z niej produkować również papier gazetowy.

Dziś makulatura dzieli się na 4 podstawowe grupy i ... 70 rodzajów. Podstawowy podział to makulatura miękka - z gazet i papierowych kartek oraz makulatura twarda – z kartonowych opakowań i pudełek o złożonej strukturze. Osobne rodzaje to m.in. papier powlekany -kredowy (np. wszelkiego rodzaju foldery, żurnale, luksusowe pisma i magazyny); książki, papier samokopiujący, papier biurowy, ksero, ścinki i wiele innych.

Z makulatury można wiele

Z makulatury powstają:
•    papiery higieniczne (serwetki, chusteczki),
•    papier gazetowy czy materiały termoizolacyjne stosowane w budownictwie,
•    meble (siedziska, regały, stoliki, kanapy, fotele, półki na książki),
•    kosze, koszyki (wyplatane z papierowych „sznurków” czyli pasków papieru),
•    osłonki na doniczki,
•    oprawki na ołówki (specjalna maszyna, wymyślona przez Chińczyków, zawija papier wokół grafitowego wkładu),
•    bloczki budowlane (powstają z ełoknocementu czyli mieszanki namoczonego papieru, piasku, mułu i cementu)
Warto zbierać!

365 reklamowek smieci
Mobilne Centrum Edukacji Ekologicznej
Nfos
Dofinansowano ze środków Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej
Niniejszy materiał został opublikowany dzięki dofinansowaniu Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej. Za jego treść odpowiada wyłącznie Fundacja Ekologiczna Arka.