Listy dla Ziemi

Listy dla Ziemi to aktywna nauka, rozwój talentów i dobrych relacji z otoczeniem. Listy piszą dzieci i młodzi ludzie, a swoje słowa (lub rysunki!) na papierze listowym z makulatury wręczają rodzicom i dziadkom.

Dlaczego? Bo dorośli mogą dawać dobry przykład w prostych, codziennych działaniach ekologicznych, a dzieci i młodzi ludzie mogą ich do tego motywować.

Celem kampanii jest nie tylko zaangażowanie dziecka, ale także jego najbliższych. Dorośli mogą dawać dobry przykład w mądrych i prostych działaniach ekologicznych. Listy dla Ziemi urzeczywistniają to, czego dzieci oczekują – szczęśliwego, a więc także zdrowego życia w środowisku naturalnym pełnym zwierząt i piękna. Brzmi, jak bajka? Ale dzieci w to wierzą! I mają rację. Dorośli powinni do tego dążyć.

Zapraszamy do udziału w naprawdę fajnej edukacji ekologicznej, która rozwija wyobraźnię! Zgłoszenie TU.

Akcja zaangażowała już 670 samorządów, 7000 placówek oświatowych oraz 800 000 dzieci i młodzieży.

Towarzyszą jej konkurs List Roku w kategorii przedszkole (listy-rysunki), szkoła podstawowa, gimnazjum.

Więcej na: www.listydlaziemi.pl

Koordynatorem programu jest: Wojciech Owczarz. Kontakt: w.owczarz@fundacjaarka.pl

* * *

Listy dla Ziemi 2014. ZOBACZ RAPORT "Panie Premierze, Ziemia nie ma okna"  (pdf)

Listy dla Ziemi 2015. ZOBACZ RAPORT "Ziemio kochana uśmiechnij się, przytulam Cię" (pdf)

365 reklamowek smieci
Mobilne Centrum Edukacji Ekologicznej
Nfos
Dofinansowano ze środków Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej
Niniejszy materiał został opublikowany dzięki dofinansowaniu Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej. Za jego treść odpowiada wyłącznie Fundacja Ekologiczna Arka.