Łapmy wodę

Jaki jest Twój stosunek do wody? Obojętny. Dlaczego? Bo jest dostępna na wyciągnięcie ręki. Tak było do sierpnia 2015 roku. Ten czas uświadomił Polakom, że brak wody jest dotkliwy, zatrzymuje normalny rytm dnia, obniża komfort życia. Brakowało wody, brakowło prądu, wyłączano klimatyzację, lodówki, zamrażarki, zamykano kawiarnie, bufety, a nawet całe sklepy.

Polskie elektrownie chłodzone są wodą z rzek i jezior. Temperatury powyżej 30 stopni C, sprawiają, że poziom wód jest na niskim poziomie, a do tego woda jest za ciepła, by efektywnie chłodzić nią bloki w elektrowniach. Dlatego apeluje się do wszystkich podmiotów i instytucji, a także gospodarstw domowych, o ograniczenie zużycia energii elektrycznej w okresach szczytowego zapotrzebowania, a więc między godziną 11.00 a 15.00. Ma to odciążyć sieć energetyczną i uchronić ją od niekontrolowanych wyłączeń - blackoutów.

W Polsce brakuje także ekonomicznych i ekologicznych magazynów wody - nie ma małej retencji, czyli małych, naturalnych zbiorników, których praca nie zakłóca i rujnuje ekosystemu, jak dzieje się to w przypadku wielkich zbiorników budowanych na sztucznie regulowanych rzekach. Małe zbiorniki hamują odpływ wody, ale w zgodzie z rytmem i potrzebami przyrody.

Racjonalne korzystanie z wody przynosi korzyści materialne odbiorcom wody (mniejszy koszt) i duże korzyści ogólnospołeczne. Racjonane korzystanie z wody zapewni tylko skuteczna edukacja. Dlatego Fundacja Ekologicyna ARKA w Światowy Dzień Wody 2016 rozpoczęła kampanię edukacyjną "Łapmy wodę". Kampania promuje zasady małej retencji i zachęca do magazynowania deszczówki. Jest skierowana do placówek oświatowych, organizacji i instytucji, które chce zachęcać do mądrego gospodarowania wodą.

Koordynatorka akcji -  Anna Sobańska: a.sobanska@fundacjaarka.pl.

Zapraszamy do współpracy!