Ta strona używa Cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
x

Kompostownik - cud życia

KOMPOSTOWNIK MOŻE STANĄĆ W KAŻDYM OGRODZIE. Dzięki niemu ilość odpadów, których musimy się pozbyć zmniejszy się od 30 do 50%.

KOMPOSTOWANIE TO ORGANICZNY, NAJPROSTSZY RECYKLING. Bardzo pomocny w racjonalnym gospodarowaniu odpadami.  

KOMPOSTOWNIKÓW UŻYWANO JUŻ W STAROŻYTNYCH CHINACH! W Polsce pierwsze opisy o kompostowaniu są w książkach z XVI wieku.

 

 Jak wyczarować czarno złoto ogrodnika? Skorzystaj ze scenariusza    dla klas 4-6. Polecamy! 

 

 

 

 

 

 

Żyje nam się coraz lepiej, mamy coraz więcej dóbr i usług. Jednak im więcej takiego dobra, tym więcej odpadów. Składowiska śmieci szkodzą przyrodzie, dlatego musimy tak gospodarować odpadami, by trafiało ich tam, jak najmniej. Wiele odpadów możemy samodzielnie przemienić w… nawóz organiczny, który pomaga roślinom. To humus powstający z odpadów gromadzonych w kompostowniku! Jest podobny do ziemi, lecz ma o wiele więcej minerałów. Dodany do ziemi wzbogaca ją o składniki odżywcze i mineralne potrzebne roślinom. Są wtedy zdrowsze i mają większą odporność na choroby oraz szkodniki. Są piękniejsze, smaczniejsze i bogatsze w składniki odżywcze.

Kompostowanie odpadów jest najlepszą metodą utylizacji odpadów stałych. Gdy są one gromadzone na składowiskach to sączące się z nich odcieki zanieczyszczają wody gruntowe, wytwarzają gaz wysypiskowy, zajmują ogromne obszary i niszczą krajobraz. Gdy są utylizowane w spalarniach to zanieczyszcza się powietrze, a pozostające po spaleniu żużle zawierają metale ciężkie.

Kompostowanie może być twórczą pracą i nauką! Obieg pierwiastków w przyrodzie nie jest procesem mechanicznym, lecz cudem życia. W kompostowniku odbywa się oddychanie, powstaje ciepło i – podobnie jak w żywym organizmie – zachodzi mnóstwo procesów. W naturze nic nie ginie! Biomateriał wytworzony przez florę i faunę "powraca" jako cenny kompost.

Z ogródka możemy na kompost wykorzystać: zwiędłe zdrowe resztki roślin, ucięte pędy i gałązki (po uprzednim rozdrobnieniu), niektóre chwasty (bez korzeni, rozłogów i nasion), opadłe liście, nieduże ścinki trawy. Z gospodarstwa domowego możemy gromadzić w kompostowniku: odpadki kuchenne bez mięsa i produktów mlecznych, fusy, skorupki jaj, obierki z warzyw i owoców, ale bez cytrusów, resztki potraw, chleb, czysty papier, większość gazet tekturę, ale bez farby, popiół z kominka, trociny.

Co możecie zrobić?

  • Jeśli mieszkacie w domach jednorodzinnych namówcie do założenia kompostownika swoich rodziców. O to samo możecie poprosić dyrekcję Waszej placówki. Kompostownik może stanąć w przyszkolnym ogrodzie lub parku. Jeśli mieszkacie na osiedlach, na których nie ma kompostowników spróbujcie do tego namówić władze gminy.
  • Wybierzcie się na wycieczkę do gminnej kompostowni!
  • Można kupić gotowe pojemniki do kompostowania, które wykonywane są z plastiku pozyskiwanego z recyklingu. Oznacza to, że kompostownik może być podwójnie ekologiczny!
  • Nie wierzcie w to, że kompostownik brzydko pachnie. Jeśli zaczyna taki zapach wytwarzać, oznacza to, że dociera do niego za mało tlenu. Wówczas musimy kompostowy stos przemieszać z dołu do góry! Do dzieła!
1% Rower pomaga
Kup deske
Rower pomaga
365 reklamowek smieci
Mobilne Centrum Edukacji Ekologicznej
Nfos
Dofinansowano ze środków Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej
Niniejszy materiał został opublikowany dzięki dofinansowaniu Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej. Za jego treść odpowiada wyłącznie Fundacja Ekologiczna Arka.

Jesteśmy na Facebooku

Copyright © 2014 Fundacja Arka