Ekologiczny ogród przy hospicjum, Bielsko-Biała

Autorem pomysłu jest Beata Zamlewska-Pałyga i zarząd Salwatoriańskiego Stowarzyszenia Hospicyjnego w Bielsku-Białej.

Zaplanowano...

Ekologiczny ogród przy hospicjum w Bielsku-Białej połączy dwie ważne funkcje: ekologiczną i społeczną. Tworzenie przy hospicjum ogrodu przyjaznego dla ptaków i niewielkich zwierząt ma znaczenie dla odwracania obowiązujących trendów w ogrodnictwie, takich jak monokulturowe trawniki, różnorodne iglaki, krzewy i drzewa obcych gatunków. Jednocześnie taki ogród wychodzi naprzeciw potrzebom pacjentów hospicjum – zapewnienie im, jak najlepszych warunków życia, także w aspekcie psychicznym i duchowym.

Zieleń drzew, obecność ptaków, motyli, pszczół będzie sprzyjać od wczesnej wiosny do później jesieni lepszemu samopoczuciu pacjentów, którzy w swej wyjątkowo trudnej sytuacji mogą chętniej przyglądać się najbliższej przyrodzie, kontemplować jej obecność. Część z osób przebywających w hospicjum będzie mogła także spacerować po ogrodzie o własnych siłach bądź na wózkach dla niepełnosprawnych. (W hospicjum znajduje się winda, nie ma więc problemu z wyjściem na zewnątrz.)

Budynek hospicjum stoi pośród starodrzewia, co można wykorzystać do montażu budek lęgowych i karmników dla ptaków. Ogród i drzewa są pięknym widokiem z panoramicznego okna, które znajduje się na głównej ścianie kaplicy hospicjum. Nasadzenia krzewów, na których pozostają zimą owoce chętnie zjadane przez ptaki sprawi, że nawet zimą ogród będzie ciekawy miejscem do obserwacji dla chorych. Tworzony ogród zostanie wkomponowany w  istniejący starodrzew, a jednocześnie wprowadzi do krajobrazu wokół  hospicjum ożywcze barwy roślin. Z ogrodu mogą również korzystać osoby najbliższe towarzyszące chorym, które będą czasowo mieszkać w hospicjum (na poddaszu hospicjum znajduje się kilka pokoi gościnnych). Także dla nich ogród stanie się miejscem wytchnienia.

Dzieje się...

październik 2015... Już w uporządkowanym ogrodzie, na pierwszej w nim rabacie, posadziliśmy cebulki żonkili. Te kwiaty to rozpoznawalny na całym świecie symbol ruchu hospicyjnego. Sadzenie jest częścią inauguracji programu edukacyjnego "Pola Nadziei".

maj 2016...  Ponad 150 roślin zasadzono 18 maja w ekologicznym ogrodzie, który powstaje przy hospicjum Jana Pawła II w Bielsku-Białej. Młodzież, która sadziła roślin, czyli uczennice Zespołu Szkół Ogrodniczych w Bielsku-Białej oraz Zespołu Szkół Elektronicznych, Elektrycznych i Mechanicznych spisała się na medal! Wszystkie rośliny zasadzone w hospicyjnym ogrodzie (w sumie ok. 300) są:

- cenne przyrodniczo, a ich owoce są pokarmem dla ptaków,

- nadają się na siedliska lęgowe ptaków i dają im schronienie przed drapieżnikami,

- są miododajne i zwabiają owady,

- dają schronienie owadom, ptakom i drobnym ssakom.

Stowarzyszenie hospicyjne ma nadzieję, że w przyszłości ogród będzie miejscem refleksji i ukojenia dla pacjentów hospicjum oraz ich najbliższych, a także będzie pięknym i pożytecznym elementem dla najbliższego sąsiedztwa. Spotkanie z młodzieżą odbyło się w 96. rocznicę urodzin patrona hospicjum, Jana Pawła II.  Projektantką i wykonawczynią ogrodu jest Barbara Midor.

365 reklamowek smieci
Mobilne Centrum Edukacji Ekologicznej
Nfos
Dofinansowano ze środków Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej
Niniejszy materiał został opublikowany dzięki dofinansowaniu Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej. Za jego treść odpowiada wyłącznie Fundacja Ekologiczna Arka.