Edukacja empatyczna

Edukacja empatyczna to warsztaty i prelekcje dla uczniów szkół podstawowych i liceów, w których uwrażliwiamy ich na los zwierząt hodowlanych, takich jak krowy, świnie, kurczaki czy kury. Zajęcia odbywają się we współpracujących z nami aktywnie szkołach, zachęcamy także nauczycieli do ich prowadzenia we własnym zakresie!

Dlaczego? Ponieważ to te zwierzęta hodowane są obecnie na wielką skalę przemysłowo. A hodowla przemysłowa zwierząt oznacza nie tylko wielkie cierpienie zwierząt, ale także ogromną degradację naszego środowiska naturalnego.

Jak wyglądają warsztaty empatyczne?

W szkołach podstawowych trwają 2 godziny lekcyjne. Podczas pierwszej godziny edukatorka przedstawia dzieciom prezentację, w trakcie której aktywnie angażuje je w dyskusję. Do prezentacji potrzebny jest komputer i rzutnik, który udostępnia szkoła.

Na drugą część zajęć dzieci przynoszą białe, bawełniane koszulki i wraz z prowadzącą odbijają na nich wesołe szablony przedstawiające omawiane zwierzęta. Nauczycieli prosimy o dopilnowanie, by dzieci przyniosły koszulki i o zgromadzenie kilku starych gazet, które pomogą w zajęciach plastycznych.

Prelekcje w liceach trwają 1 godzinę lekcyjną i opierają się na prezentacji połączonej z wyświetlaniem krótkich filmików obrazujących hodowlę przemysłową zwierząt oraz zwierzęta hodowlane, ich emocje i zachowania.

Projekt badawczy

Zajęcia w roku szkolnym 2019/2020 są elementem kampanii edukacyjnej, której celem jest również weryfikacja efektywności zajęć z edukacji empatycznej w polskich szkołach. Dlatego też nauczyciele będą proszeni o przeprowadzenie wśród uczestników warsztatu krótkiej ankiety sprawdzającej ich znajomość tematu przed i po zajęciach. Treść ankiet i zajęć jest odpowiednio dostosowana do wieku oraz możliwości kognitywnych odbiorców. Ankieta będzie przeprowadzana online i jest zupełnie anonimowa. Po zebraniu wystarczającej ilości danych zostanie utworzony raport dotyczący skuteczności edukacji empatycznej w Polsce.

Jak zorganizować warsztaty?

Jeśli jesteś zainteresowany/zainteresowana udziałem w projekcie zajrzyj na stronę i skontaktuj się z nami: http://edukacjaempatyczna.pl/

Kontakt:

Alicja Czerwińska

koordynatorka projektu Edukacja Empatyczna, edukatorka Fundacji Ekologicznej ARKA

kontakt@edukacjaempatyczna.pl