Dzień Czystego Powietrza 2015

Fragmenty relacji

Olszyn, Przedszkole nr 4   Nasze działania to: "Czyste powietrze wokół nas”- realizacja tematu kompleksowego. W ramach tego zagadnienia odbyła się wycieczka po okolicy przedszkola, podczas której dzieci lokalizowały źródła dymów. Po powrocie wysnuwały wnioski z wycieczki dotyczące m.inn. niepalenia śmieci, eliminowania zanieczyszczeń środowiska oraz szukały ekologicznych rozwiązań związanych z racjonalnym korzystaniem z zasobów Ziemi. „Łańcuszek czystego powietrza”- zabawa z chustą animacyjną i niebieskim balonem. Przekazywanie z rąk do rąk na zasadzie magicznej iskierki niebieskiego balonu – symbolu czystego powietrza. „Chcemy mieć czyste powietrze wokół nas”- happening ekologiczny. Wzięły w nim udział wszystkie przedszkolaki. Każda grupa przygotowała dla siebie transparenty z hasłami ekologicznymi. Cała nasza społeczność wyruszyła na Stare Miasto skandując ekologiczne okrzyki i prezentując przesłania ekologiczne napotkanym przechodniom.

365 reklamowek smieci
Mobilne Centrum Edukacji Ekologicznej
Nfos
Dofinansowano ze środków Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej
Niniejszy materiał został opublikowany dzięki dofinansowaniu Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej. Za jego treść odpowiada wyłącznie Fundacja Ekologiczna Arka.