Dzień Czystego Powietrza 2014

Fragmenty relacji

Katowice, Przedszkole nr 99   We wszystkich grupach odbyły się zajęcia i zabawy edukacyjne i  badawcze, w czasie których dzieci zapoznały się z właściwościami powietrza i jego rolą oraz niebezpiecznym dla zdrowia i środowiska problemem spalania odpadów. Dzieci wykonywały prace plastyczne pod hasłem „Czyste Powietrze - Zdrowy Człowiek” a następnie udały sie do auli, gdzie wzięły aktywny udział w akademii z okazji Dnia Czystego Powietrza. Rozwiązały zagadki, obejrzały spektakl słowno-muzyczny, uczyły się prawidłowego oddychania, wspólnie śpiewały piosenki o szkodliwości palenia. Następnie zaopatrzeni w transparenty i maski przeciwpyłowe wyruszyliśmy na happening uliczkami pobliskiego osiedla. Mieszkańcom osiedla rozdaliśmy ulotki informujące o szkodliwości palenia oraz spalania niebezpiecznych odpadów w piecach domowych. Gabriela Skrzypczak, Małgorzata Kołodziej

Krasnobród, Zespół Szkół Podstawowych   Wadomość o tym, co to jest Dzień Czystego Powietrza i dlaczego szkoła organizuje działania z nim związane, wysłaliśmy do redakcji lokalnego czasopisma „Tygodnik Zamojski”. Artykuł na temat konieczności dbania o czystość powietrza zamieściliśmy w czasopiśmie „Gazeta Krasnobrodzka”. Na korytarzach szkolnych zostały wyeksponowane plakaty, materiały informacyjne oraz hasła proekologiczne. Zorganizowaliśmy SMS-owy łańcuszek czystego powietrza. Chętni uczniowie pisali teksty propagujące dbanie o czystość środowiska. Najlepsze SMS-y zostały zaprezentowane na apelu szkolnym i wysłane przez uczniów do bliskich i znajomych osób. I miejsce w konkursie na SMS proekologiczny zajęła Aleksandra Bełz za tekst: Nie pal śmieci, bo w powietrze smród leci. Przestrzegaj tego, jeśli chcesz zdrowo żyć i piękną kobietą być! :D  Joanna Burda, Grażyna Nowosad

365 reklamowek smieci
Mobilne Centrum Edukacji Ekologicznej
Nfos
Dofinansowano ze środków Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej
Niniejszy materiał został opublikowany dzięki dofinansowaniu Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej. Za jego treść odpowiada wyłącznie Fundacja Ekologiczna Arka.