1–22 grudnia - Choinki Nadziei

Akcja Fundacji Ekologicznej ARKA, która cieszy się ogromnym zainteresowaniem:

• łączy pokolenia

• podkreśla wrażliwość na potrzeby ludzi starszych i osamotnionych

• propaguje choinki w doniczkach, których zakup sprzyja ochronie środowiska

DLA KAŻEDEJ SZKOŁY I KAŻDEGO PRZEDSZKOLA, KTÓRE CHCĄ WŁĄCZYĆ SIĘ DO AKCJI MAMY BEZPŁATNE MATERIAŁY.

Kontakt - Wojciech Owczarz: w.owczarz@fundacjaarka.pl

W 2014 roku akcję zorganizowano jest po raz 10. Z tej okazji Fundacja Ekologicznej ARKA odebrała gratulacje od Prezydenta Rzeczpospolitej, Minister Środowiska Maciej Grabowski powiedział: Razem z organizatorami chciałbym zwrócić uwagę, że święta też mogą być ekologiczne. Nie każdy zasili choinkę pedałując na rowerze, ale może oszczędzać energię w inny sposób, może ograniczać odpady przez przemyślane zakupy, kupić naturalną choinkę z legalnego źródła, ubrać ją w ozdoby z recyklingu lub wytworzone przez rodzimych producentów.

W Polsce przybywa osób starszych. Życie osoby w podeszłym wieku jest trudne, często samotne, pozbawione serdecznego kontaktu z innymi. W okresie świątecznym samotność szczególnie boli. Choinki Nadziei – pięknie ozdobione drzewka przyniesione ludziom starszym, niepełnosprawnym lub wykluczonym społecznie dodają energii, witalności i nadziei na lepszą przyszłość. Drzewka, które uczniowie mogą własnoręcznie przyozdobić i wraz z piosenką czy przedstawieniem zanieść potrzebującym, chętnie przekazują nadleśnictwa w całej Polsce. Wystarczy zadzwonić i zapytać o możliwość współpracy.

Zachęcamy do działania! Potrzebujących jest bardzo wielu, w każdej gminie, w każdym mieście.

Relacje   2005 / 2006 / 2007 / 2008 / 2009 / 2010 / 2011/ 2012 / 2014

365 reklamowek smieci
Mobilne Centrum Edukacji Ekologicznej
Nfos
Dofinansowano ze środków Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej
Niniejszy materiał został opublikowany dzięki dofinansowaniu Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej. Za jego treść odpowiada wyłącznie Fundacja Ekologiczna Arka.