Budowa hoteli dla dzikich owadów zapylających, Łódź

Autorem pomysłu są mieszkańcy wraz z koordynatorką Mają Osińską

Zaplanowano...

Celem projektu jest przeciwdziałanie zanikaniu dzikich owadów zapylających na terenie Łodzi poprzez budowę 19 obiektów - hoteli, jako schronień i miejsc rozrodu dla tych owadów. W tym celu mieszkańcy nawiązali kontakt z Zarządem Zieleni Miejskiej w Łodzi, który wydał zgodę na budowę 19 hoteli dla dzikich owadów zapylających na terenie Miejskiego Ogrodu Zoologicznego, Ogrodu Botanicznego i kilku łódzkich parków. Będą to domki zawierające przestrzenie i materiały służące owadom za miejsca składania jaj i pielęgnowania larw. Akcję tą chcemy uzupełnić o działanie informacyjno-edukacyjne: przy każdym z hoteli postawimy tablicę edukacyjną informującą o zagrożeniach dla owadów zapylających i roli jaką odgrywają w przyrodzie i gospodarce ludzkiej.

Problemem jest powszechne zmniejszanie się ilości dzikich owadów zapylających. Zjawisko to nasila się w konsekwencji zmniejszających się przestrzeni życiowych i ilości pożywienia (w szczególności dotyczy to miast), a przede wszystkim na skutek używania w rolnictwie i prywatnych ogrodach środków ochrony roślin. Szczególnie zabójcze dla tych owadów są pestycydy z grupy neonikotynoidów, które uszkadzają system nerwowy owadów. Owady, które chcemy pomóc chronić to murarki, porobnice, trzmiele i inne. W Polsce występuje 470 gatunków pszczołowatych, z czego większość to pszczoły samotnice, które potencjalnie będą mogły znaleźć miejsce rozrodu w zbudowanych przez nas hotelach. Chcemy przeciwdziałać zanikowi dzikich owadów zapylających budując obiekty, w których znajdą miejsce rozrodu – składania jaj i pielęgnacji larw. Wybraliśmy tereny ogrodu botanicznego i zoologicznego oraz parki łódzkie, aby zapewnić owadom
bezpieczeństwo i dostatek roślin kwitnących oraz uchronić przed pestycydami.

Dzieje się...

październik 2015... Chcemy stworzyć przyjazne miejsca dla dzikich zapylaczy, a jednocześnie edukować ludzi o roli tych owadów w ekosystemach i w naszym życiu. Nie wszyscy zdają sobie sprawę, że tylko w Europie ponad 4000 odmian warzyw jest całkowicie zależnych od owadów zapylających - bez nich nie wydadzą owoców i nasion. Stąd proste przełożenie na nasz jadłospis i zdrowie - rola dzikich pszczół jest nieoceniona, a jest ich w Polsce ponad 450 gatunków! Zbudujemy w Łodzi 19 domków, zwanych potocznie "hotelami", gdzie dzikie zapylacze będą mogły zgromadzić zapasy dla swojego potomstwa i złożyć jajeczka. Wybraliśmy miejsca, gdzie łatwo znajdą pokarm: łódzkie tereny zielone pod opieką Zarządu Zieleni Miejskiej w Łodzi. Hotele staną w Miejskim Ogrodzie Zoologicznym (4 obiekty), Ogrodzie Botanicznym (10 obiektów) oraz na terenie czterech parków miejskich: Parku Helenów, Parku Ocalałych, Parku Julianowskiego i Parku Źródliska II (5 obiektów).
Obiekty zostaną uzupełnione o tablice edukacyjne informujące o przeznaczeniu hoteli, biologii i roli dzikich zapylaczy.

365 reklamowek smieci
Mobilne Centrum Edukacji Ekologicznej
Nfos
Dofinansowano ze środków Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej
Niniejszy materiał został opublikowany dzięki dofinansowaniu Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej. Za jego treść odpowiada wyłącznie Fundacja Ekologiczna Arka.