Aleja klonowa w krajobrazie gminy, Jonkowo

Autorem inicjatywy Stowarzyszenie Ekologiczno-Artystyczne Ręką Dzieło

Zaplanowano...

Celem działań jest inwentaryzacja, pielęgnacja i zachowanie drzew przyrodniczo cennych oraz występujących w nich gatunków chronionych w alejach gminy Jonkowo. Będą prowadzone specjalistyczne zabiegi pielęgnacyjne na tych drzewach. Zpstaną dokonane nasadzenia i pielęgnacja podrostów drzew powstałych w wyniku naturalnej sukcesji.
Pięćdziesiąt drzew zostanie opatrzonych opaskami odblaskowymi. Powstaną także tablice informujące o projekcie, zastosowanych metodach i stwierdzonych gatunkach chronionych. Powstanie również plan ochrony miejsc przyrodniczo cennych i gatunków chronionych na terenie Jonkowa.

Projekt jest także narzędziem, które może z powodzeniem zastąpić konflikt interesów pomiędzy samorządem, Powiatową Służbą Drogową, a organizacjami pozarządowymi współpracą na rzecz środowiska naturalnego i poprawą bezpieczeństwa na drogach.

Dzieje się...

sierpień - październik 2015...Co prawda czas jeszcze nie pozwala na zabiegi pielęgnacyjne w alejach, na to musimy poczekać do listopada, ale wyłoniliśmy już firmę wykonawczą, były konsultacje z dendrologiem i z Powiatową Służbą Drogową. Były także badania gatunków chronionych, wieszanie pułapeki feromonowych, poszukiwanie - za pomocą specjalnej kamery - dorosłych okazów gatunku chronionego chrząszcza (pachnica dębowa) - TU MOŻNA ZOBACZYĆ TO NA FILMIE. Specjalnym aparatem liczyliśmy nietoperze, a każde drzewo doczekało się naszej uważnej obecności.

Konsultacje z dendrologiem i przedstawicielem Powiatowej Służby Drogowej.

Założona pułapka feromonowa

listopad 2015... Rozpoczęto montaż elastycznych klamer na drzewach, których konary "rozchodzą się". W miejscach niebezpiecznych, np. na zakrętach, założono na drzewa koroblaski.Zakupiono i zamontowano sto opasek odblaskowych. Posadzono także kilkanaście klonów przy drodze do Nowego Kawkowa i przesadzić kilka drzew, które według Powiatowej Służby Drogowej rosły za blisko jezdni. Przez cały listopad członkowie stowarzyszenia zajmowali się ponadto pielęgnacją drzew, zakładaniem wiązań,  zdejmowaniem posuszu, oraz szkolili, rozmawiali i pokazywali alternatywę dla wycinek.

styczeń, luty 2016...

O inicjatywie w mediach

Gazeta Wyborcza 08.2015

Gazeta Wyborcza 11.2015

Radio Olsztyn

Express Olsztyn

www.powiat-olsztynski.pl

365 reklamowek smieci
Mobilne Centrum Edukacji Ekologicznej
Nfos
Dofinansowano ze środków Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej
Niniejszy materiał został opublikowany dzięki dofinansowaniu Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej. Za jego treść odpowiada wyłącznie Fundacja Ekologiczna Arka.