Znowu mamy prawie 4 tysiące dla zwierząt

Za nami kolejna, udana akcja "Pluszaki ratują zwierzaki" zorganizowana 21 grudnia w Galerii Sfera. Dzięki jej uczestnikom zebraliśmy 3950 zł.

Tym razem współpracujemy z fundacją Przystań OCALENIE, która prowadzi schronisko dla zwierząt – głównie koni pod Pszczyną. Fundacja z transportów do rzeźni uratowała już ponad 80 koni. A w prowadzonym schronisku znajdują się także inne ocalone zwierzęta.

- Akcja Pluszaki ratują zwierzaki to doskonały pomysł jak z niepotrzebnych rzeczy stworzyć działanie, z którego wszyscy są zadowoleni. Zarówno osoby oddające pluszaki i zabawki, jak i te nabywające je po bardzo okazyjnych cenach, jak i na końcu organizacje ratujące zwierzęta, odnoszą z tej akcji wymierne efekty- wyjaśnia Wojciech Owczarz, prezes ARKI – to duża satysfakcja, iż wymyśliliśmy i prowadzimy akcje, które spotykają się z tak dużym i pozytywnym odbiorem”.

To zwłaszcza okazja na nabycie przedświątecznego prezentu, który pomaga zwierzętom i planecie i jeszcze jest naprawdę niedrogi.

Ale to naprawdę duże społeczne działanie i dlatego dziękujemy wszystkim oddającym swoje pluszaki i zabawki, uczestnikom akcji a przede wszystkim wolontariuszom przynoszącym swoje pluszaki, piorącym je i pomagającym w organizacji samego kiermaszu.

Warto tylko przypomnieć, iż z pierwszej akcji dla fundacji Mysikrólik udało się zebrać 5700 zł, a z drugiej dla Kotełkowej Drużyny 5100 zł, a dla bielskiej fundacji Psia Ekipa 5300 zł.

Tym razem zbieramy dla fundacji „Przystań Ocalenie”, której  działania możecie śledzić na www.przystanocalenie.org.  Fundacja ratuje konie i inne zwierzęta gospodarskie i prowadzi pod Pszczyną dla nich schronisko. Trafiają do niego także pasy i koty porzucone przez ich właścicieli.

To kolejny pomysł wpisujący się nasz program edukacyjny „Dajemy rzeczom drugie życie”, w którym zachęcamy do nowoczesnego i odpowiedzialnego podejścia do naszych odpadów. Wiele rzeczy możemy naprawić lub przekazać organizacji społecznej.  Coraz bardziej popularne jest podejść do naszych odpadów według zasady 5R, a jedną z tych zasad jest REUSE, czyli używanie rzeczy ponownie. Zasada ta przypomina, że można użyć wykorzystane już przedmioty w inny, kreatywny sposób. W ten sposób budujemy kulturę produkcji mniejszej liczby odpadów i wpływamy na stan naszej planety.

Ważnym elementem akcji jest jej część edukacyjna. Do każdego pluszaka będzie dołączona metka edukacyjna. Oprócz edukacji ekologicznej w zakresie odpadów, chcemy edukować uczestników o działaniu najbliższego nam schroniska dla zwierząt, w szczególności koni.

BIKEHELPS.ORG

20 styczeń 2020
Pomóż nam zebrać pieniądze na 10 rowerów dla dzieci - sierot wojny na Ukrainie.
Dzięki Wam udało nam się zebrać 9 271,20 zł na Wielką Orkiestrę Świątecznej Pomocy!!!!

Choinki Nadziei

10 grudzień 2019