Ogólnopolska trasa ZIELONA RĘKA w KATOWICACH

Jeszcze można dołączyć do największego w Polsce programu aktywnej edukacji ekologicznej

Ogólnopolska trasa edukacyjna ZIELONA RĘKA w Katowicach

Fundacja ekologiczna ARKA  w środę 12 sierpnia o godz. 11.30 na placu Kwiatowym/ koło budynku Urzędu Miasta przeprowadziła ogólnopolską trasę edukacyjną ZIELONA RĘKA.

Przygotowaliśmy widowiskową instalację z makiet drzew, posterów Zielonej Ręki i niebieskiej ogromnej wstęgi symbolizującej wodę. Odbył się happening przygotowany z podopiecznymi Fundacji Gniazdo z Katowic.

Dziękujemy mediom za relacje z akcji:

W trasie odwiedziliśmy już: Opole, Kielce, Wisłę, Puławy, Rzeszów, Świętochłowice i Katowice.

Oprócz tego odbyły się warsztaty:

- budowanie domków dla pszczół,

- sadzenie roślin przyjaznych zapylaczom

- odbijanie ekologicznych, okolicznościowych toreb

Partnerami akcji jest Urząd Miasta KATOWICE, któremu podczas akcji wręczyliśmy statuetkę Zielonej Ręki jako Partnerowi całego programu, a także z okazji 15-lat działalności Fundacji ekologicznej ARKA. Statuetkę odebrał Naczelnik Wydziału Ksztaltowania Środowiska Grzegorz Mazurkiewicz.

Podczas trasy w formie instalacji, wystaw, posterów,, warsztatów i konkursów chcemy informować uczestników o prostych działaniach proekologicznych, które każdy z nas może wprowadzić do swojego życia. Największa część programu będzie dotyczyła oszczędzania wody i promocji proekologicznego korzystania z zasobów wodnych.

Będziemy realizować happening ZIELONA RĘKA, podczas którego w widowiskowy sposób przedstawiamy problemy zmian klimatycznych.

Ważnym elementem całej trasy będzie promocja jesiennej części programu Zielona Ręka. Poprzez media i współpracę z odwiedzanymi miastami chcemy do uczestnictwa w nim zaprosić kolejnych uczestników.

Zgłaszać się mogą do nas szkoły i przedszkola, ale przy tak ogromnym programie zgłoszenia z danej miejscowości prosimy aby zebrał urząd i nam zbiorczo wysłał.

Warto zaznaczyć, iż już do programu zgłosiło się ponad 500 tysięcy uczestników, co sprawia, że jest to największa taka inicjatywa w kraju. W ramach programu przygotowujemy w roku 2020 szereg akcji i działań edukacyjnych w najpilniejszych tematach ekologicznych (woda, odpady, smog, sadzenie drzew, ochrona bioróżnorodności) w aspekcie kryzysu klimatycznego.

„Kryzys klimatyczny stawia przed nami niespotykane wyzwania. Każdy musi włączyć się w zmiany! Musimy zmienić praktycznie wszystkie aspekty naszego życia, od indywidualnych wyborów po, zwłaszcza, systemowe rozwiązania – wyjaśnia Wojciech Owczarz, prezes ARKI i pomysłodawca ZIELONEJ RĘKI.

Logo ZIELONEJ  RĘKI ma być także symbolem, który będziemy przekazywać Partnerom  podkreślając ich proekologiczne działania i wsparcie programu. Przystępując do programu ZIELONEJ  RĘKI  jako Partner bierzecie Państwo ważny udział w największym w Polsce programie aktywnej edukacji ekologicznej.

„ W ramach akcji zamierzamy promować akcję sadzenie drzew, nakłaniać mieszkańców do zakładania ogrodów przyjaznych dla ludzi, zwierząt i środowiska  oraz prowadzić szeroką akcję edukacyjną w placówkach oświatowych, organizacjach i instytucjach. – tłumaczy Wojciech Owczarz, prezes Arki.

Dla szkół zostaną przygotowane materiały edukacyjne, scenariusze lekcji tematycznych o poszanowaniu zasobów wodnych, propozycje działań. W oparciu o te materiały w szkołach w całej Polsce podejmowane będą różnorodne działania, z których relacje będą umieszczane na Mapie Aktywności Ekologicznej na stronie www.zielonareka.pl

Partnerami programu Zielona Ręka są: Grupa Kęty, Aluprof, CBRE, Galeria Sfera, Miasto Bielsko-Biała, Urząd Miasta Katowice oraz Wojewódzki Fundusz Ochrony Środowiska w Katowicach.

Dodatkowe informacje:

Wojciech Owczarz, 609 267 020

Rozalka

30 lipiec 2021
To działa. Dajemy rzeczom drugie życie. Ratujemy zwierzęta!

Posadziliśmy wodę

29 lipiec 2021
Akcja edukacyjna promująca ogrody deszczowe

Kot Gacek

28 lipiec 2021
Wsparliśmy leczenie kolejnego zwierzaka

Sadzimy wodę!

21 lipiec 2021
29 lipca każdy będzie mógł posadzić swoją roślinę i zabrać ja do domu. Zapraszamy!
Już zapraszamy na PSZOK na kolejny charytatywny kiermasz rzeczy używanych.