Ogólnopolska trasa ZIELONA RĘKA w KATOWICACH

Jeszcze można dołączyć do największego w Polsce programu aktywnej edukacji ekologicznej

Ogólnopolska trasa edukacyjna ZIELONA RĘKA w Katowicach

Fundacja ekologiczna ARKA  w środę 12 sierpnia o godz. 11.30 na placu Kwiatowym/ koło budynku Urzędu Miasta przeprowadziła ogólnopolską trasę edukacyjną ZIELONA RĘKA.

Przygotowaliśmy widowiskową instalację z makiet drzew, posterów Zielonej Ręki i niebieskiej ogromnej wstęgi symbolizującej wodę. Odbył się happening przygotowany z podopiecznymi Fundacji Gniazdo z Katowic.

Dziękujemy mediom za relacje z akcji:

W trasie odwiedziliśmy już: Opole, Kielce, Wisłę, Puławy, Rzeszów, Świętochłowice i Katowice.

Oprócz tego odbyły się warsztaty:

- budowanie domków dla pszczół,

- sadzenie roślin przyjaznych zapylaczom

- odbijanie ekologicznych, okolicznościowych toreb

Partnerami akcji jest Urząd Miasta KATOWICE, któremu podczas akcji wręczyliśmy statuetkę Zielonej Ręki jako Partnerowi całego programu, a także z okazji 15-lat działalności Fundacji ekologicznej ARKA. Statuetkę odebrał Naczelnik Wydziału Ksztaltowania Środowiska Grzegorz Mazurkiewicz.

Podczas trasy w formie instalacji, wystaw, posterów,, warsztatów i konkursów chcemy informować uczestników o prostych działaniach proekologicznych, które każdy z nas może wprowadzić do swojego życia. Największa część programu będzie dotyczyła oszczędzania wody i promocji proekologicznego korzystania z zasobów wodnych.

Będziemy realizować happening ZIELONA RĘKA, podczas którego w widowiskowy sposób przedstawiamy problemy zmian klimatycznych.

Ważnym elementem całej trasy będzie promocja jesiennej części programu Zielona Ręka. Poprzez media i współpracę z odwiedzanymi miastami chcemy do uczestnictwa w nim zaprosić kolejnych uczestników.

Zgłaszać się mogą do nas szkoły i przedszkola, ale przy tak ogromnym programie zgłoszenia z danej miejscowości prosimy aby zebrał urząd i nam zbiorczo wysłał.

Warto zaznaczyć, iż już do programu zgłosiło się ponad 500 tysięcy uczestników, co sprawia, że jest to największa taka inicjatywa w kraju. W ramach programu przygotowujemy w roku 2020 szereg akcji i działań edukacyjnych w najpilniejszych tematach ekologicznych (woda, odpady, smog, sadzenie drzew, ochrona bioróżnorodności) w aspekcie kryzysu klimatycznego.

„Kryzys klimatyczny stawia przed nami niespotykane wyzwania. Każdy musi włączyć się w zmiany! Musimy zmienić praktycznie wszystkie aspekty naszego życia, od indywidualnych wyborów po, zwłaszcza, systemowe rozwiązania – wyjaśnia Wojciech Owczarz, prezes ARKI i pomysłodawca ZIELONEJ RĘKI.

Logo ZIELONEJ  RĘKI ma być także symbolem, który będziemy przekazywać Partnerom  podkreślając ich proekologiczne działania i wsparcie programu. Przystępując do programu ZIELONEJ  RĘKI  jako Partner bierzecie Państwo ważny udział w największym w Polsce programie aktywnej edukacji ekologicznej.

„ W ramach akcji zamierzamy promować akcję sadzenie drzew, nakłaniać mieszkańców do zakładania ogrodów przyjaznych dla ludzi, zwierząt i środowiska  oraz prowadzić szeroką akcję edukacyjną w placówkach oświatowych, organizacjach i instytucjach. – tłumaczy Wojciech Owczarz, prezes Arki.

Dla szkół zostaną przygotowane materiały edukacyjne, scenariusze lekcji tematycznych o poszanowaniu zasobów wodnych, propozycje działań. W oparciu o te materiały w szkołach w całej Polsce podejmowane będą różnorodne działania, z których relacje będą umieszczane na Mapie Aktywności Ekologicznej na stronie www.zielonareka.pl

Partnerami programu Zielona Ręka są: Grupa Kęty, Aluprof, CBRE, Galeria Sfera, Miasto Bielsko-Biała, Urząd Miasta Katowice oraz Wojewódzki Fundusz Ochrony Środowiska w Katowicach.

Dodatkowe informacje:

Wojciech Owczarz, 609 267 020

11 października zapraszamy Was na świetne wydarzenie ekologiczne

Kolejne rowery dla dzieci

19 wrzesień 2020
Prezydent Katowic Marcin Krupa wręczył z nami kolejne 3 rowery dzieciom z domów dziecka

ZABAWKI ratują zwierzaki

8 wrzesień 2020
UWAGA - z powodu pandemii nie zbieramy pluszaków

LISTY DLA ZIEMI - konkurs

4 wrzesień 2020