ZIELONA RĘKA - ogólnopolska trasa edukacyjna

Start ogólnopolskiej trasy edukacyjnej ZIELONA RĘKA w OPOLU

Fundacja ekologiczna ARKA  w środę 15 lipca o godz. 11.00 na placu Wolności/ koło Biblioteki inauguruje ogólnopolską trasę edukacyjną ZIELONA RĘKA.

Przygotujemy widowiskową instalację z makiet drzew i niebieskiej ogromnej wstęgi symbolizującej wodę. Będziemy w ten sposób promować działania przeciwdziałające suszy.

Partnerami akcji są Urząd Miasta OPOLA.

Podczas trasy w formie instalacji, wystaw, posterów,, warsztatów i konkursów chcemy informować uczestników o prostych działaniach proekologicznych, które każdy z nas może wprowadzić do swojego życia. Największa część programu będzie dotyczyła oszczędzania wody i promocji proekologicznego korzystania z zasobów wodnych.

Będziemy realizować happening ŁAPMY WODĘ, podczas którego w widowiskowy sposób przedstawiamy problemy marnowania wody.

Cała trasa jest także atrakcyjnym wydarzeniem medialnym, gdyż na  przygotowane instalacje i happeningi będziemy zapraszać regionalne i lokalne media.

Będzie także szeroko relacjonowana w mediach elektronicznych i społecznościowych poprzez strony internetowe i profile naszej fundacji.

Ważnym elementem całej trasy będzie promocja jesiennej części programu Zielona Ręka. Poprzez media i współpracę z odwiedzanymi miastami chcemy do uczestnictwa w nim zaprosić kolejnych uczestników.

Zgłaszać się mogą do nas szkoły i przedszkola, ale przy tak ogromnym programie zgłoszenia z danej miejscowości prosimy aby zebrał urząd i nam zbiorczo wysłał.

Warto zaznaczyć, iż już do programu zgłosiło się ponad 500 tysięcy uczestników, co sprawia, że jest to największa taka inicjatywa w kraju. W ramach programu przygotowujemy w roku 2020 szereg akcji i działań edukacyjnych w najpilniejszych tematach ekologicznych (woda, odpady, smog, sadzenie drzew, ochrona bioróżnorodności) w aspekcie kryzysu klimatycznego.

„Kryzys klimatyczny stawia przed nami niespotykane wyzwania. Każdy musi włączyć się w zmiany! Musimy zmienić praktycznie wszystkie aspekty naszego życia, od indywidualnych wyborów po, zwłaszcza, systemowe rozwiązania – wyjaśnia Wojciech Owczarz, prezes ARKI i pomysłodawca ZIELONEJ RĘKI.

Logo ZIELONEJ  RĘKI ma być także symbolem, który będziemy przekazywać Partnerom  podkreślając ich proekologiczne działania i wsparcie programu. Przystępując do programu ZIELONEJ  RĘKI  jako Partner bierzecie Państwo ważny udział w największym w Polsce programie aktywnej edukacji ekologicznej.

„ W ramach akcji zamierzamy promować akcję sadzenie drzew, nakłaniać mieszkańców do zakładania ogrodów przyjaznych dla ludzi, zwierząt i środowiska  oraz prowadzić szeroką akcję edukacyjną w placówkach oświatowych, organizacjach i instytucjach. – tłumaczy Wojciech Owczarz, prezes Arki.

Dla szkół zostaną przygotowane materiały edukacyjne, scenariusze lekcji tematycznych o poszanowaniu zasobów wodnych, propozycje działań. W oparciu o te materiały w szkołach w całej Polsce podejmowane będą różnorodne działania, z których relacje będą umieszczane na Mapie Aktywności Ekologicznej na stronie www.zielonareka.pl

Partnerami programu Zielona Ręka są: Grupa Kęty, Aluprof, CBRE, Galeria Sfera, Miasto Bielsko-Biała, Urząd Miasta Katowice oraz Wojewódzki Fundusz Ochrony Środowiska w Katowicach.

Mamy dla dzieci 10 rowerów, ale musimy przejechać ponad 0,5 mln kilometrów. Pomożecie?

Konkurs ŁAPMY WODĘ

24 lipiec 2020
Do wygrania 30 beczek na wodę
Zbiórka surowców oraz atrakcyjne, warsztaty ekologiczne