ZIELONA RĘKA. Jak to działa?!

Zakończyliśmy nabór do tegorocznego programu ZIELONA RĘKA. Do wszystkich akcji zgłosiła się rekordowa ilość ponad 700 tysięcy uczestników. Dziękujemy!!!
To niesamowite, ale RAZEM tworzymy największy program aktywnej edukacji ekologicznej w Polsce!!!
Obecnie kończymy przygotowanie wydawnictw, które wkrótce zostaną wydrukowane i wysłane do Was końcem marca.
Mamy szczególny czas, więc terminy poszczególnych akcji oczywiście mogą być przesuwane!!!
Głównym elementem realizacji kampanii jest strona www.zielonareka.pl Wszystkie 10 akcji edukacyjnych opisanych zostało na stronie i sukcesywnie będziemy do każdej akcji dołączać scenariusze lekcji i propozycje działań dla szkół i przedszkoli. Placówki otrzymując gazetkę edukacyjną będą mogli pobrać sobie te dodatkowe materiały właśnie ze strony. Na stronie będą także cyfrowe wersje gazetek w pdf i jpg do wykorzystania w mediach społecznościowych placówek i urzędów gminy.
Pod każdą akcją zamieścimy także przykładową informację prasową, która można modyfikować. Prosimy o zainteresowanie poszczególnymi akcjami lokalne media. Informacje te można także wykorzystywać na stronach internetowych czy w mediach społecznościowych.
Także już w tym roku nauczyciele przesyłali uczniom na tzw. MOBI Dziennik cyfrowe wersje materiałów i konkretnymi zadaniami do wykonania w ramach akcji, do których się zgłosili.
Strona umożliwia zgłoszenie się do poszczególnych akcji, a także zamieszczenie relacji z prowadzonych przez siebie działań, które generują się jako symbol Zielonej Ręki na mapie Polski oraz jako news do późniejszego wydrukowania. Placówki i poszczególni nauczyciele, po zamieszczeniu relacji, mogą także wydrukować sobie poprzez stronę www.zielonareka.pl potwierdzenie/ podziękowanie dotyczące współpracy.

RE - Ratujemy zwierzęta

21 marzec 2021
Wyślij nam niepotrzebne książki, zabawki, upominki, gry, puzzle i pomóż ratować zwierzęta!

KWIATY ZAMIAST ŚMIECI

16 marzec 2021
Posprzątaj śmieci i otrzymaj paczkę nasion kwiatów przyjaznych dla pszczół
Dotychczas przekazaliśmy dzieciom z domów dziecka ponad 300 rowerów
Zorganizuj u siebie kiermasz niepotrzebnych rzeczy i pomóż ratować zwierzęta!

DZIĘKUJEMY!!!

21 styczeń 2021