ZIELONA RĘKA 2021

W roku 2021 w ramach programu ZIELONA RĘKA planujemy zorganizować 10 akcji edukacyjnych. Nabór startuje początkiem grudnia!

ZIELONA RĘKA 2021 – opis akcji

ŁAPMY WODĘ - marzec

Obserwowany długoletni proces  ocieplania klimatu i wieloletnia susza, sprawiają iż musimy wziąć odpowiedzialność za ochronę i poszanowanie naszych zasobów wodnych. Susza dotyka nas wszystkich. Problem mają zarówno indywidualni odbiorcy jak i przemysł. Dlatego Fundacja ekologiczna ARKA prowadzi akcję edukacyjną, której celem będzie nakłonienie mieszkańców naszego kraju do gromadzenia w miarę możliwości wody deszczówki oraz poszanowania naszych zasobów wodnych.

DAJEMY RZECZOM DRUGIE ŻYCIE. Ratujemy zwierzęta!  – marzec

Fundacja ekologiczna ARKA zaprasza szkoły i przedszkola, ale też firmy i organizacje do nowej akcji. Zachęcamy do zorganizowania charytatywnego kiermaszu niepotrzebnych rzeczy (książki, zabawki, gry, puzzle, upominki, ubrania itd.), z którego dochód nasza fundacja przeznaczy na ratowanie zwierząt.  Recykling nie jest lekarstwem na wszelkie problemy z gospodarką odpadami stąd potrzeba przekazywania wiedzy na temat zasady 5R. Prowadzona przez nas edukacja ekologiczna dotyczy spraw życia codziennego - w domu, szkole, miejscu pracy. Uczymy, jak będąc świadomym konsumentem można zrobić wiele dobrego dla środowiska naturalnego, a co za tym idzie dla  własnego zdrowia”

SADZIMY TLEN – kwiecień

Sadzenie drzew to jedno z najbardziej sensownych działań ekologicznych. Zwłaszcza w kraju, który ma najbardziej zanieczyszczone powietrze w Europie. W obliczu kryzysu klimatycznego drzewa powinniśmy sadzić wszędzie, gdzie tylko możemy! Powinniśmy również dbać o te rosnące, które są dużo istotniejsze dla ochrony klimatu. W akcji zachęcamy do sadzenia drzew i dopisywania ich na stronie sadzimytlen.pl, a także o prowadzenie działań edukacyjnych w szkołach i przedszkolach.

LISTY DLA ZIEMI - kwiecień

Listy dla Ziemi to edukacyjna akcja proekologiczna zainicjowana przez Fundację Ekologiczną ARKA w 2013 roku. Dotychczas w akcji wzięło udział 1 650 gmin, 14 866 gimnazjów, szkół podstawowych i przedszkoli oraz 1 533 250 uczestników.  Założeniem akcji jest pisanie przez młodych ludzi listów do dorosłych, które mają zwrócić uwagę na problem związany ze środowiskiem, jednocześnie będąc prośbą o troskę o nie.

MYsiejeMY - maj

Akcja promuje proste działania ekologiczne, w szczególności skupione na pomocy pszczołom, ptakom. Będziemy promować zakładanie ekologicznych miejsc, w których będziemy sadzili rośliny przyjazne dla zapylaczy. To może być nawet doniczka wystawiona na balkon lub parapet okienny.  W ramach akcji będziemy proponowali w przedszkolach i szkołach organizację barwnych pochodów, happeningów, wystaw zdjęć oraz konkursy zdjęć wychodowanych roślin.

DZIEŃ DOBRYCH UCZYNKÓW – maj

Jest to święto społecznych, bezinteresownych działań ustanowione przez Fundację ekologiczna ARKA w roku 2005. Akcja skierowana jest, przede wszystkim, do młodzieży szkolnej oraz organizacji społecznych. W ramach akcji zachęcamy do podejmowania różnych inicjatyw na rzecz ludzi, zwierząt i przyrody. Podczas tegorocznej akcji szczególnie zachęcamy młodzież szkolną do pomocy wybranej przez nich organizacji społecznej. Zachęcamy także organizacje do otwarcia się i poszukiwania sprzymierzeńców ich działań właśnie wśród młodzieży szkolnej. W tym znaczeniu nasza akcja promuje wzorcowe postawy obywatelskie i społeczne oraz wolontariat.

ŚMIECIOBRANIE – wrzesień

Tematem akcji jest sprzątanie terenów przyrodniczych i edukacja w zakresie właściwego postępowania z naszymi odpadami. Tematyką właściwej gospodarki odpadami zajmujemy się od początku istnienia fundacji. Przez 15 lat zorganizowaliśmy w całym kraju kilkanaście programów i akcji, m.in. Kwiaty zamiast śmieci, 365 reklamówek śmieci, Nie pal – segreguj! W akcji Segregujesz - Zyskujesz chcemy skupić się na właściwej segregacji śmieci, gdyż w roku 2020 nasz kraj musi osiągnąć 50% pułap segregacji śmieci, co będzie ogromnym wyzwaniem.

KUP DESKĘ – pomóż jeżom przetrwać zimę. – wrzesień

W ramach akcji „KUP DESKĘ” Fundacja Ekologiczna ARKA chce budować domki dla jeży oraz pomagać miłośnikom tych zwierząt w opiece nad nimi. Dodatkowo będzie prowadzić edukację ekologiczną skierowaną do dzieci i młodzieży. Nasza akcja to ciekawy pomysł na prowadzenie bardzo konkretnej pomocy dla zwierząt i nieszablonowej edukacji ekologicznej. Podczas prowadzonej akcji chce także zachęcić miłośników zwierząt i ekologii do wpłat niewielkich kwot poprzez system dostępny na stronie www.kupdeske.pl Fundacja chce także pomagać miłośnikom jeży w ich ratowaniu i opiece nad nimi.

DLA ZWIERZĄT, DLA KLIMATU – październik

Pomoc zwierzętom od zawsze stanowi ważny filar naszych działań. Budowaliśmy już domki dla jeży, zbieraliśmy fundusze na pomoc fundacjom opiekującym się zwierzętami, teraz chcemy uświadamiać konsumentom, że nadmierna spożywanie mięsa ma wpływ na naszą planetę, zwłaszcza na ocieplający się klimat.

DZIEŃ CZYSTEGO POWIETRZA – listopad

Dzień Czystego Powietrza ustanowiliśmy w 2005 roku. Była to pierwsza w Polsce tak duża akcja antysmogowa. Tytuł pierwszej kampanii, Nie trujcie, podkreślał, że niska emisja (głównie spalanie w domowych piecach grzewczych) jest bardzo szkodliwa dla każdego człowieka, ale przypominał też, że każdy z nas ma w tym swój udział. Największe szkody ponoszą jednak najmłodsi, stąd hasło: Kochasz dzieci, nie pal śmieci, do dziś rozpoznawalne w całej Polsce.

Zapraszamy do Galerii SFERA i na PSZOK
ROWER POMAGA. Stwórz z nami największą w Polsce akcję spoleczno-rowerową!!!

DZIĘKUJEMY!!!

19 paźdzernik 2020
Aż 3250 zł dzięki WAM mamy z akcji Zabawki ratują zwierzaki dla Fundacji Psia Ekipa

Sadzimy czyste powietrze - 9.11