Zaczęło się niewinnie…

W ramach „Dnia Dobrych Uczynków” Fundacja Ekologiczna Arka zorganizowała akcję malowania graffiti na ul. Żywieckiej w Bielsku – Białej. Ludzie obserwujący to wydarzenie zwrócili się do fundacji z pytaniem o to, jak można ekologicznie pozbyć się starego sprzętu komputerowego. Postanowiliśmy pomóc, odebraliśmy sprzęt, by przekazać go w dobre ręce. I tak 25 lipca zawieźliśmy stary sprzęt elektroniczny do Ośrodka Readaptacyjnego Śląskiej Fundacji ETOH – Błękitny Krzyż. Tam, mężczyźni „na zakręcie życiowym” – często uzależnieni, bezdomni, opuszczający zakłady karne, prowadzą warsztat rozbiórki na pojedyncze elementy sprzętu elektronicznego oraz elektrycznego.
Tak przygotowany sprzęt trafi do firmy recyklingowej „Elektrozłom”, z którą ośrodek readaptacyjny współpracuje. Beneficjenci ośrodka realizują te działania w ramach ergoterapii czyli terapii przez pracę. *Ergoterapia stanowi znaczący element projektu Ministerstwa Sprawiedliwości ”Pomoc postpenitencjarna poprzez prowadzenie Ośrodka Readaptacyjnego” -* *powiedziała **Danuta Nowak** z Fundacji ETOH .* Rozbiórka sprzętu ma również wymiar proekologiczny – bowiem zużyty sprzęt nie trafia na wysypisko śmieci lecz jest powtórnie przetwarzany i wykorzystany.
W ten sposób wszyscy skorzystali. Właściciele pozbyli się niechcianego sprzętu. My – mając na uwadze recykling – przekazaliśmy sprzęt osobom potrzebującym zajęcia. Trafił on więc do Śląskiej Fundacji ETOH – Błękitny Krzyż, która pomaga beneficjentom, poprzez pracę, wsparcie medyczne, psychologiczne i zawodowe powrócić do życia społecznego. Zyskało też środowisko – ponieważ duża ilości śmieci nie trafi na wysypisko.

.>
***Izabela Kuśmierz***

ZIELONA RĘKA 2021

20 listopad 2020
Już w pierwszym roku działania programu uczestniczyło w nim 518 572 osób. W 2021 planujemy aż 10 akcji!!!
Zapraszamy do Galerii SFERA i na PSZOK
ROWER POMAGA. Stwórz z nami największą w Polsce akcję spoleczno-rowerową!!!

DZIĘKUJEMY!!!

19 paźdzernik 2020
Aż 3250 zł dzięki WAM mamy z akcji Zabawki ratują zwierzaki dla Fundacji Psia Ekipa

Sadzimy czyste powietrze - 9.11