Zabawki ratują zwierzaki

IX edycja akcji  „Zabawki ratują zwierzaki”

29 maja zapraszamy do Galerii SFERA na kolejny Charytatywny Kiermasz Zabawek. Tym razem całkowity dochód z kiermaszu trafi do DOMDLAPSA.

Przynieś nam do Punktu Informacyjnego Galerii SFERA niepotrzebne zabawki, gry, puzzle, klocki, książki dla dzieci …. i pomóż w ratowaniu prawdziwych, potrzebujących zwierząt.

- Mamy coraz więcej problemów z naszymi odpadami. Wiszą nam nami kary za niedotrzymanie limitów odzysku surowców wtórnych, które sami wynegocjowaliśmy wcześniej w Brukseli. Mimo czasami ogromnych inwestycji i wysiłków firm odpowiedzialnych za gospodarkę odpadami często nasze zaangażowanie i wiedza jak właściwie segregować odpady, jest niewielka. Dlatego każda akcja, która choć w minimalnym stopniu uczy nas nowoczesnego postępowanie z odpadami jak bardzo ważna. A najlepsze są te odpady, których nie wytwarzamy -   wyjaśnia Wojciech Owczarz, prezes ARKI.

Akcja Zabawki ratują zwierzaki to doskonały pomysł jak z niepotrzebnych rzeczy stworzyć działanie, z którego wszyscy są zadowoleni. Zarówno osoby oddające zabawki, jak i te nabywające je po bardzo okazyjnych cenach, jak i na końcu organizacje ratujące zwierzęta, odnoszą z tej akcji wymierne efekty.

Cykliczne kiermasze „Zabawki ratują zwierzaki” to wydarzenie, które na stałe wpisało się w nasz kalendarz i cieszy się zainteresowaniem klientów, którzy przynoszą nam książki, gry i inne zabawki. Cały dochód z ich sprzedaży przekazywany jest na wsparcie fundacji i instytucji niosących pomoc zwierzętom z Bielska i okolic.  Nie tylko ratujemy zwierzęta, ale również zachęcamy naszych klientów do tego, aby zamiast wyrzucać niepotrzebne już, ale wciąż dobrej jakości zabawki, przekazywali je dalej. Tego typu świadome, ekologiczne działania są nam bardzo bliskie. Cieszymy się więc, że możemy wraz z ARKĄ wspólnie działać na  rzecz  zwierząt i środowiska”. Dagmara Gąsiorek, Marketing Manager Galerii Sfera

Akcja Zabawki ratują zwierzaki to naprawdę duże społeczne działanie i dlatego dziękujemy wszystkim oddającym swoje zabawki, uczestnikom akcji a przede wszystkim wolontariuszom przynoszącym swoje zabawki i pomagającym w organizacji samego kiermaszu.

To kolejny pomysł wpisujący się nasz program edukacyjny „Dajemy rzeczom drugie życie”, w którym zachęcamy do nowoczesnego i odpowiedzialnego podejścia do naszych odpadów. Wiele rzeczy możemy naprawić lub przekazać organizacji społecznej.  Coraz bardziej popularne jest podejść do naszych odpadów według zasady 5R, a jedną z tych zasad jest REUSE, czyli używanie rzeczy ponownie. Zasada ta przypomina, że można użyć wykorzystane już przedmioty w inny, kreatywny sposób. W ten sposób budujemy kulturę produkcji mniejszej liczby odpadów i wpływamy na stan naszej planety.

Partnerami akcji są: Galeria Sfera, Urząd Miasta Bielska-Białej.

Rozalka

30 lipiec 2021
To działa. Dajemy rzeczom drugie życie. Ratujemy zwierzęta!

Posadziliśmy wodę

29 lipiec 2021
Akcja edukacyjna promująca ogrody deszczowe

Kot Gacek

28 lipiec 2021
Wsparliśmy leczenie kolejnego zwierzaka

Sadzimy wodę!

21 lipiec 2021
29 lipca każdy będzie mógł posadzić swoją roślinę i zabrać ja do domu. Zapraszamy!
Już zapraszamy na PSZOK na kolejny charytatywny kiermasz rzeczy używanych.