ZABAWKI ratują zwierzaki

Przynieś nam do Punktu Informacyjnego Galerii SFERA niepotrzebne zabawki, gry, puzzle, klocki, książki dla dzieci …. i pomóż w ratowaniu prawdziwych, potrzebujących zwierząt. Tym razem współpracujemy z fundacją PSIA EKIPA.

Niestety w czasie pandemii nie możemy zbierać pluszaków!!!!

- Mamy coraz więcej problemów z naszymi odpadami. Wiszą nam nami kary za niedotrzymanie limitów odzysku surowców wtórnych, które sami wynegocjowaliśmy wcześniej w Brukseli. Mimo czasami ogromnych inwestycji i wysiłków firm odpowiedzialnych za gospodarkę odpadami często nasze zaangażowanie i wiedza jak właściwie segregować odpady, jest niewielka. Dlatego każda akcja, która choć w minimalnym stopniu uczy nas nowoczesnego postępowanie z odpadami jak bardzo ważna. A najlepsze są te odpady, których nie wytwarzamy -   wyjaśnia Wojciech Owczarz, prezes ARKI.

Akcja Zabawki ratują zwierzaki to doskonały pomysł jak z niepotrzebnych rzeczy stworzyć działanie, z którego wszyscy są zadowoleni. Zarówno osoby oddające zabawki, jak i te nabywające je po bardzo okazyjnych cenach, jak i na końcu organizacje ratujące zwierzęta, odnoszą z tej akcji wymierne efekty.

Warto zaznaczyć, iż dotychczas zorganizowaliśmy 6 edycji akcji, w których uzbieraliśmy aż 28 500 zł. Środki te trafiły do organizacji na co dzień ratujących zwierzęta w okolicach Bielska-Białej.  Wsparcie otrzymały: Ośrodek Rehabilitacji "Mysikrólik" Na Pomoc Dzikim ZwierzętomStowarzyszenie KOTełkowa DrużynaFundacja Psia Ekipa oraz Fundacja Przystań Ocalenie prowadząca schronisko dla zwierząt pod Pszczyną.

Akcja Zabawki ratują zwierzaki to naprawdę duże społeczne działanie i dlatego dziękujemy wszystkim oddającym swoje zabawki, uczestnikom akcji a przede wszystkim wolontariuszom przynoszącym swoje zabawki i pomagającym w organizacji samego kiermaszu.

To kolejny pomysł wpisujący się nasz program edukacyjny „Dajemy rzeczom drugie życie”, w którym zachęcamy do nowoczesnego i odpowiedzialnego podejścia do naszych odpadów. Wiele rzeczy możemy naprawić lub przekazać organizacji społecznej.  Coraz bardziej popularne jest podejść do naszych odpadów według zasady 5R, a jedną z tych zasad jest REUSE, czyli używanie rzeczy ponownie. Zasada ta przypomina, że można użyć wykorzystane już przedmioty w inny, kreatywny sposób. W ten sposób budujemy kulturę produkcji mniejszej liczby odpadów i wpływamy na stan naszej planety.

17 października zapraszamy na Charytatywny Kiermasz Zabawek do Galerii Sfera.

Partnerami akcji są: Galeria Sfera, Urząd Miasta Bielska-Białej oraz Zakład Gospodarki Odpadami.

11 października zapraszamy Was na świetne wydarzenie ekologiczne

Kolejne rowery dla dzieci

19 wrzesień 2020
Prezydent Katowic Marcin Krupa wręczył z nami kolejne 3 rowery dzieciom z domów dziecka