XV Dzień Dobrych Uczynków

Fundacja Ekologiczna ARKA wraz z  partnerami organizuje 20 maja ogólnopolską inaugurację akcji  XV Dzień Dobrych Uczynków.

Zapraszamy o godz.11.00 ul. 11 listopada (obok pomnika Reksia) .

Będziemy rozdawać z bielską Szkołą Waldorfską niezwykłe ciastka z dołączonymi karteczkami z pomysłami na dobre uczynki.

Akcja odbędzie się w Galerii Sfera i na ulicy 11 Listopada w Bielsku-Białej.

Jest to święto społecznych, bezinteresownych działań. Akcja skierowana jest, przede wszystkim, do młodzieży szkolnej oraz organizacji społecznych.

W ramach akcji zachęcamy do podejmowania różnych inicjatyw na rzecz ludzi, zwierząt i przyrody. Podczas tegorocznej akcji szczególnie zachęcamy młodzież szkolną do pomocy wybranej przez nich organizacji społecznej. Zachęcamy także organizacje do otwarcia się i poszukiwania sprzymierzeńców ich działań właśnie wśród młodzieży szkolnej. W tym znaczeniu nasza akcja promuje wzorcowe postawy obywatelskie i społeczne oraz wolontariat.

Partnerami tegorocznej akcji są: Urząd Miasta Bielska-Białej, firma CBRE oraz Galeria SFERA.

Na stronie internetowej www.dziendobrychuczynkow.pl  Fundacji Ekologicznej ARKA znajduje się lista proponowanych działań, jakie można podjąć w ramach akcji. Jednakże dowolność podejmowanych inicjatyw sprawia, że owa lista może zostać w każdej chwili poszerzona o nowe pomysły, nadsyłane przez zainteresowanych naszym świętem bezinteresowności. Także zachęcamy do przeczytania relacji z poprzednich naszych akcji, które mogą być dla Was inspiracją.

Czasami słyszę, iż w tym poważnym świecie zajmujemy się taką naiwną akcją.  Jeżeli w nim mają dominować skandale, rozboje, wyzysk i szalona konsumpcja, to faktycznie wolimy zajmować się naszymi dobrymi uczynkami.  Wolimy sadzić drzewa, pomagać  zwierzętom, walczyć z niska emisją, zbierać książki, które pomagają czy pluszaki. Głęboko wierzymy, iż każdy dobry uczynek ma znaczenie. – przekonuje Wojciech Owczarz, pomysłodawca Dnia Dobrych Uczynków

Następnie każda ze zgłoszonych szkół,  przedszkoli ,organizacji czy instytucji realizuje w  okolicach 19 maja jeden lub kilka wybranych przez siebie pomysłów. Relacje, które zamierzamy zebrać po Dniu Dobrych Uczynków zostaną zamieszczone  na stronie internetowej.

Wojciech Owczarz, w.owczarz@fundacjaarka.pl, 609267020

Przynieść nam surowce i odbierz ekologiczne, unikalne torby
W akcji Rower Pomaga przejechaliśmy już ponad 60 milionów kilometrów

Dajemy Rzeczom Drugie Życie

10 paźdzernik 2019
Znowu wspólnie z Zakładem Gospodarki Odpadami otwieramy nasz Zielony Kontener

ZIELONA RĘKA - już działamy!!!

10 paźdzernik 2019
Już prawie 50 tysięcy uczestników