XV Dzień Czystego Powietrza

W XV Dniu Czystego Powietrza otwarliśmy w Galerii SFERA pierwszą w Polsce TLENODAJNIE. A w samym, wymyślonym przez nas dniu, udział w tym roku bierze prawie 100 tysięcy osób. Odbywaja sie happeningi, lekcje, wystawy, przemarsze.

„To cieszy, iż niewielkie działanie zainaugurowane przez nas w 2005 roku przekształciło się w duży, ogólnopolski projekt, który cały czas się rozwija. Często też słyszę, że gdzieś organizowany jest Dzień Czystego Powietrza, organizatorzy nie wiedzą kto i kiedy powołał  to święto ale dla mnie nie ma to znaczenia, jestem dumny,  że akcja się przyjęła”– wyjaśnia pomysłodawca Dnia Czystego Powietrza  Wojciech Owczarz, prezes Fundacji Ekologicznej ARKA

„Dzięki współpracy z Galerią SFERA udaje nam się zrealizować kolejny nasz pomysł. Tlenodajnia to pierwsze takie miejsce w Polsce. Tlenodajnia to miejsce, w którym możemy bezpiecznie i z przyjemnością „oddychać pełną piersią”. Miejsce, w którym będziemy prowadzimy warsztaty i lekcje tematyczne dotyczące czystego powietrza i działań antysmogowych”- wyjaśnia Wojciech Owczarz, pomysłodawca TLENODAJNI.

Jak wynika z danych Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), aż 90% czasu spędzamy wewnątrz budynków. Okazuje się, iż smog przedostaje się także do naszych domów i biur. I to nawet w 50%. Do zanieczyszczeń z zewnątrz dochodzą te pochodzące z użytych farb i lakierów, stosowanych wykładzin, mebli, paleniu w kominku czy nawet z świec zapachowych. Tymczasem człowiek wdycha dziennie około 16 kg powietrza. To kilkakrotnie więcej niż wypija w tym czasie wody i spożywa żywności. Powietrze jest najważniejsze!

Już w 1989 roku Amerykańska Agencja Kosmiczna NASA przeprowadziła badanie roślin, które najlepiej oczyszczają powietrze w naszych domach i biurach.  Nasze powietrze, zwłaszcza o sezonie grzewczym, zawiera mnóstwo szkodliwych substancji. W smogu obecne są m.in pyły PM2,5, PM10, a także benz(o)apiren i metale ciężkie.

Agencja wybrała 18 najlepszych roślin. Wśród nich znajdują sie m.in. : Areka, Bluszcz, Dracena, Epipremnum złociste, Paprotka, Skrzydłokwiat, Wężownica, Zielistka.

W naszej TLENODAJNI mamy właśnie te gatunki roślin. Został w niej zainstalowany także oczyszczacz powietrza odpowiedni do powierzchni pomieszczenia wraz z wyświetlaczem.

Edukacyjny charakter TLENODAJNI wykorzystamy prowadząc w każdy czwartek warsztaty dla dzieci i młodzieży przez cały okres grzewczy.

TLENODAJNIĘ otwieramy także w szczególnym dniu, gdyż 14 listopada mamy Dzień Czystego Powietrza, który organizujemy w całym kraju już po raz 15-ty. Ale problem niskiej emisji jest na tyle istotny, iż ten jeden dzień rozrasta się w działania edukacyjne prowadzone praktycznie przez cały okres grzewczy.

Te 15 lat akcji to ponad 1000 prelekcji i warsztatów, prezentacja wystawy tematycznej w ponad 50 centrach handlowych. Ukazało się ponad 500 artykułów i informacji w mediach o problemie palenia śmieci w domowych piecach grzewczych. Były ogólnopolskie konkursy i akcje edukacyjne, które pobudziły do działań lokalnych. Organizowały je placówki edukacyjne, samorządy i organizacje społeczne.

ZIELONA RĘKA

11 luty 2020
Już prawie 500 tysięcy uczestników
Staruje kolejna edycja naszej akcji

BIKEHELPS.ORG

20 styczeń 2020
Pomóż nam zebrać pieniądze na 10 rowerów dla dzieci - sierot wojny na Ukrainie.
Dzięki WAM wsparliśmy schronisko dla zwierząt Przystań Ocalenie