Wilkowicki jar

Wilkowice, to dosyć duża wieś w Beskidzie Małym na stoku Magurki. Teren ten obfituje w tereny źródliskowe. Właśnie jeden z jarów źródliskowych mieszkańcy od wielu lat używają jako wysypisko odpadów. Przez długi czas robiono to niejako z niepisanym przyzwoleniem gminy. Kiedy zamieszkaliśmy w okolicy wysypiska proceder ten określano jako poszerzanie przystanku autobusowego. I faktycznie codziennie przyjeżdżały wywrotki przywożące gruz, popiół, ziemię. Postanowiliśmy pomóc miejscu.
Na początku udaliśmy się do gminy i zaproponowaliśmy współpracę i pomoc w posprzątaniu tego wysypiska. Po wstępnej rozmowie, wysłaliśmy do gminy oficjalne pismo, dając gminie tym samym podstawę do współpracy z nami. Pracownicy gminy pomogli nam określić właścicieli terenu. Okazało się, że interesujący nas jar ma wielu właścicieli. Tylko niewielki jego pas najbliżej drogi jest własnością gminy. O pomoc w zmianie nastawienia mieszkańców do miejsca poprosiliśmy radnych Wilkowic. Tylko razem z nimi uda nam się trwale zmienić przeznaczenie jaru.
Wiemy, że w posprzątaniu dzikiego wysypiska mogą pomóc też inni. Im więcej ludzi i instytucji z różnych lokalnych środowisk zostanie zaangażowanych, tym lepiej. Poprosiliśmy o pomoc pobliską szkołę. Okazało się że jej uczniowie Gimnazjum im. św. Jadwigi już od wielu lat sprzątają to wysypisko, niestety zalew śmieci jest nieustający. Zaproponowaliśmy im warsztaty, które Dariusz Paczkowski przeprowadził 9 listopada. Elementami warsztatów było m.in. sprzątanie śmieci z jaru i tworzenie szablonów na temat śmieci i dzikich wysypisk.
„Sprzątanie po swoich sąsiadach czy rodzicach jest ciężką pracą. Warsztaty graffiti są zdecydowanie bardziej atrakcyjną propozycją dla młodzieży. Naszym zadaniem było stworzyć wzory dotyczące dzikich wysypisk. Bezpośredni udział w akcji sprzątania był najlepszą inspiracją. Młodzi skonfrontowali się z bolesnym problemem, który zostawiają im dorośli” – powiedział po warsztatach prowadzący zajęcia Dariusz.
Nawiązaliśmy też kontakt z przedstawicielem stowarzyszenia Razem dla Wilkowic, który obiecał włączyć się do akcji. Stowarzyszenie to ma doświadczenie w organizowaniu akcji społecznych i liczne kontakty na terenie Wilkowic. Wywozem śmieci zajmie się gmina. Trafią one na lokalne wysypisko śmieci w Wilkowicach, prowadzone przez spółkę Ekoład.
Na wiosnę kiedy będzie mogło się odbyć właściwe sprzątanie zostaną wysłane do mieszkańców materiały, dotyczące akcji sprzątania, wraz z propozycją współpracy przy sprzątaniu. W lokalnych mediach ukażą się również informacje, artykuły i wywiady.
Przed nami zima, która mamy nadzieję wykorzystać na wzmocnienie istniejacych i znalezienie nowych kontaktów. Chcemy dotrzeć do lokalnych twórców, którzy pomogliby nam upiększyć ten jar.
Będzie to też czas na planowanie. Na nowe zagospodarowanie miejsca uzyskaliśmy dofinansowanie od IKEA. Z większą swobodą można więc będzie planować zagospodarowanie krzewami i kwiatami. Niezbędny okaże się także płot oddzielający przestrzeń jaru od ulicy.
***Karina Paczkowska***

DZIĘKUJEMY!!!

19 paźdzernik 2020
Aż 3250 zł dzięki WAM mamy z akcji Zabawki ratują zwierzaki dla Fundacji Psia Ekipa

Sadzimy tlen

12 paźdzernik 2020
Zgłoś posadzone drzewo, wygraj nagrody!
Początkiem listopada startujemy!

Sadzimy czyste powietrze - 9.11

12 paźdzernik 2020
Już wkrótce startuje nasza nowa akcja