WALL-E sprząta w Bielsku-Białej

*Już w najbliższy piątek, 18 lipca, w kinie Kinoplex w Bielsku-Białej, odbędzie się premiera najnowszej produkcji twórcy Gdzie jest nemo?, WALL-E.*

**WALL-E (Wysypiskowy Automat Likwidująco Lewarujący. E klasa) wspólnie z Wydziałem Ochrony Środowiska Urzędu Miejskiego oraz Fundacją Arka w dniach 18-20 lipca przeprowadza kampanię informacyjną mającą na celu uświadomienie najmłodszych jak ważna jest ochrona środowiska naturalnego. Przed każdym seansem, będą udzielane informacjie i rozdawane ulotki.**

W hollu kina przeprowadzona zostanie akcja informacyjna dotycząca Akcji SEGREGACJA, wszyscy widzowie będą mieli także okazję zobaczyć Wystawę Edukacyjną „ Kochasz
dzieci, nie pal śmieci”. Na terenie galerii SFERA spotkać będzie można osoby informujące o akcji.

AKCJA SEGREGACJA to prowadzona przez Urząd Miejski w Bielsku-Białej kampania informacyjna propagująca segregację odpadów jako sposób na czyste miasto. Chcemy aby dzięki tej akcji można było zobaczyć dlaczego warto segregować odpady oraz by przekonać się, że nie jest to wcale takie trudne. Ponieważ na segregacji odpadów korzystamy wszyscy Urząd Miejski przygotował informacje, które przybliżą tą tematykę oraz przedstawią co każdy mieszkaniec Bielska-Białej powinien wiedzieć na jej temat.

\"Super Nowa >>\":[http://www.super-nowa.pl/art.php?i=9566]
\"Radio Bielsko >>\":[http://www.radio.bielsko.pl/index.php?plik=pokaz_newsa&id=2224]

Wystawa Edukacyjna „ Kochasz dzieci, nie pal śmieci” przygotowana przez Fundację Ekologiczną Arka składa się z 12 fotomontaży, które dotyczą różnych aspektów zagospodarowania odpadów, ze szczególnym naciskiem na problem spalania śmieci w domach. Podczas spalania odpadów powstają tlenki węgla i azotu, dwutlenek siarki, chlorowodór, cyjanowodór, metale ciężkie, a także rakotwórcze dioksyny i furany. Spalane śmieci zatruwają nasze najbliższe otoczenie, wody gruntowe i ziemię. Dlatego spożywamy zatrute produkty spożywcze. Spalając plastikowe butelki i folie wytwarzasz chlorowodoru, który z parą wodną tworzy kwas solny – kwaśne deszcze. Trujemy dzieci skazując je na choroby górnych dróg oddechowych, astmę i alergie. Za palenie śmieci grozi grzywna w wysokości 5000 zł.

DZIEŃ CZYSTEGO POWIETRZA

14 listopad 2022
Ustanowiona przez nas w 2005 roku akcja edukacyjna
Dzięki akcji w tym roku kupiliśmy 1050 biletów do kina dla dzieci z domów dziecka