Torba za surowce i Festiwal ZERO WASTE - 5 lipca

Akcja "Torba za surowce" oraz Festiwal „Zero West”

Zapraszamy 5 lipca, od 9.00  -15.00, PSZOK, ul. Straconki

• Przynieść nam surowce, a otrzymasz ekologiczną torbę, torbę z banerów lub siatkę z firanki na warzywa.
  •
  • Weź udział w unikalnych warsztatach „zero west”
  • - ciuchowe swap party,
  • kawiarenka naprawcza rowerowa,
  • woskowijki i niezbędnik zero waste,
  • szycie siateczek na zakupy,
  • donice z recyklingu,
  • kosmetyki zero waste handmade,
  • jedzeniowe nie marnuję,
  • gry i zabawy edukacyjne
  •
  • Odwiedź nasz Zielony Kontener, daj rzeczom drugie życie i pomóż dzieciom z domów dziecka.
  •
  • Wymień baterie na kompost. Za 20 baterii – wiaderko certyfikowanego kompostu ( przynieś własny pojemnik/wiaderko)

5 lipca w Punkcie Selektywnej Zbiórki Odpadów, prowadzonym przez Zakład Gospodarki Odpadami, (róg ul. Leszczyńskiej i Straconki odbędzie się w godz. 9.00-15.00 zbiórka surowców (makulatury, puszek aluminiowych, opakowań szklanych i butelek plastikowych PET).

„ Nasz stosunek do naszych śmieci jest pewnym wyznacznikiem tego jak traktujemy Ziemię. Niestety część z nas dalej ich nie segreguje, a wręcz wyrzuca do lasu czy pali nimi w piecach domowych. Ale edukacja polega nam tym, iż promujemy te dobre rozwiązania, wierząc że coraz więcej ludzi z nich skorzysta dla naszego wspólnego dobra. Dlatego promujemy gospodarkę obiegu zamkniętego czy też indywidualne działania w duchu "„zero waste” – Wojciech Owczarz, prezes Arki.

Fundacja Ekologiczna ARKA przygotowuje  akcję, w której wymieniać będziemy: ekologiczne torby, torby z banerów lub siatki z firanek na warzywa na surowce wtórne.

Torbę będzie można otrzymać  za

- 20 kg makulatury lub

- 20 kg szkła opakowaniowego (butelki, słoiki) lub

-  40 aluminiowych puszek lub

- 40 plastikowych butelek PET.

Maksymalna ilość toreb na jednego uczestnika – 10 sztuk.

Podczas tegorocznej akcji za surowce będzie można otrzymać nie tylko bawełniane torby, ale także takie uszyte z banerów przez I LOVE BB czy sitki na warzywa uszyte z firanek.

Nowością jest także możliwość otrzymania za 20 baterii certyfikowanego kompostu Kompo BiBi produkowanego przez ZGO.  Produkt otrzymał stosowny certyfikat i może być wykorzystywany na wszystkich glebach, w uprawach polowych roślin rolniczych, sadowniczych, ozdobnych oraz na trawnikach. Szczegóły www.zgo.bielsko.pl

Akcja organizowana jest w ramach całorocznego programu edukacyjnego dotyczącego właściwego postępowania z naszymi odpadami realizowanego wspólnie z Urzędem Miasta Bielska-Białej oraz Zakładem Gospodarki Odpadami.

Partnerami Festiwalu „ZERO WASTE” są także: Galeria Sfera, Kwadrat Gospodyń Miejskich, Kawiarenka rowerowa Szprychówka, Mydła naturalne ŻEĄĘ, Galeria Makatka, Trening Zdrowego Życia, I love BB.

Za środki z surowców kupione zostaną rowery dla dzieci z domów dziecka i świetlic środowiskowych w ramach naszej akcji rowerpomaga.pl

Przyjdź na nasz kiermasz i pomóż dzieciom

Pluszaki ratują zwierzaki

12 czerwiec 2020