Świąteczna akcja "Książka wspiera bohatera"

Jurek Owsiak, Martyna Wojciechowska, Robert Biedroń, ks. Tadeusz Pieronek, Cezary Harasimowicz. Co łączy te osoby? Wsparcie dla akcji Książka wspiera Bohatera!

LICYTACJE, NIESPODZIANKI i … KSIĄŻKI

15 grudnia zapraszamy do Galerii SFERA na VII Charytatywny Kiermasz Książek. Będziemy mieć dla Was mnóstwo książek, gdyż w naszą akcję zaangażowało się już ponad 30 miast. Będą niespodzianki i licytacje.

Książki pomagają

Tak, nasze książki są magiczne. One pomagają! W różnorodnych działaniach, dzięki środkom pozyskanym z akcji, dotychczas uczestniczyło 1 352 dzieci z domów dziecka i świetlic środowiskowych z Bielska-Białej, ale także z Żywca, Pszczyny, Kęt, Cieszyna. Szacujemy, że w ciągu sześciu edycji akcji nowych właścicieli znalazło aż 10 000 książek!

W bielskiej Galerii SFERA odbyły się wszystkie edycje akcji, które wspierali klienci, przekazując nieczytane książki w Punkcie Informacyjnym.

-Galeria SFERA chętnie angażuje się w lokalne działania charytatywne. Jest to wpisane w naszą strategię, realizowaną pod hasłem: „SFERA spleciona z Tobą”, która podkreśla związek galerii z miastem i jego mieszkańcami. Cieszymy się, że akcje ekologiczne i społeczne są tak pozytywnie odbierane przez naszych klientów, a akcja „Książka wspiera bohatera” cieszy się tak ogromnym zainteresowaniem – mówi Monika Magner, Dyrektor Galerii SFERA.

Książka najmodniejsza

Nasza akcja wpisuje się także w nowoczesny trend społeczny tzw. „Zero Waste”, który pokazuje naszą odpowiedzialność za los Ziemi, a przede wszystkim wobec śmieci, które wytwarzamy. Od tego miesiąca rozpoczynamy także cykl warsztatów ekologicznych w świetlicach środowiskowych i domach dziecka, który będzie trwał do końca lutego.

Mamy już zaplanowane trzydzieści kolejnych atrakcji i warsztatów dla potrzebujących dzieci, które odbędą się w grudniu, styczniu i lutym. Właśnie na ten cel przeznaczymy zebrane dary podczas świątecznej edycji akcji „Książka wspiera bohatera” – tłumaczy Wojciech Owczarz, Prezes Zarządu Fundacji.

Licytacje i niespodzianki

O godzinie 12.00 zapraszamy wszystkich na „książkowe” licytacje. Naszą akcję wsparli m.in. Jurek Owsiak, Martyna Wojciechowska, Robert Biedroń, ks. Tadeusz Pieronek, Cezary Harasimowicz, którzy przekazali nam swoje książki z dedykacjami oraz różnorodne upominki. Mamy także 3 „książkowe” krzesła przygotowane przez uczniów Klasy V Zespołu Szkół Plastycznych. A także świąteczną choinkę w doniczce już udekorowaną ekologicznymi ozdobami.

Książka wspiera Bohatera

Akcja KSIĄŻKA WSPIERA BOHATERA jest dla tych, którzy lubią ludzi, książki i środowisko. Zbieramy od zaprzyjaźnionych osób i uczestników akcji niepotrzebne książki, organizujemy ich kiermasze dając im „drugie życie”, a za zebrane środki fundujemy bilety do kin, teatrów dzieciom z domów dziecka, świetlic środowiskowych oraz spełniamy ich zielone marzenia.

To inicjatywa Fundacji Ekologicznej ARKA, która łączy w sobie kilka aspektów: ochrona środowiska, edukacja kulturalna i pomoc społeczna.

Dlaczego Książka wspiera bohatera?

Chodzi nam o promocję społecznych postaw, o pomoc różnorodnym inicjatywom obywatelskim, o budowanie wspólnoty, w której RAZEM robimy coś dla innych. Każdy może zostać bohaterem na miarę swoich możliwości.

Katowice - 6 maja, Bielsko-Biała - 7 maja

Pikniki edukacyjne z CBRE

15 kwiecień 2019
W planach mamy 10 akcji z Mobilnym Centrum Edukacji Ekologicznej
Mamy dla was 5000 drzewek i 4000 kwiatków

LISTY DLA ZIEMI

8 kwiecień 2019
Ponad 130 tysięcy uczestników w tym roku z prawie 300 miejscowości, to największa akcja edukacji ekologicznej w Polsce!