Startuje III edycja ogólnopolskiej akcji „MYsiejeMY”

15 maja o godz. 11.00 na placu przed Teatrem Polskim  w Bielsku-Białej Fundacja Ekologiczna ARKA startuje z akcją edukacyjną „MYsiejeMY”.

Podczas akcji zostanie rozpoczęte tworzenie ogrodu społecznego w multitap Środek.

Podczas inauguracji będziemy sadzić dziećmi z bielskich szkół wychodowane sadzonki słonecznika do doniczek z recyklingu. Do sadzenia będziemy wykorzystywać kompost z przydomowych kompostowników w ramach akcji „Kompostownik – cud życia”.

W tym roku sadzimy słoneczniki dla pszczół i zapylaczy, dla ptaków. I dla nas. Słonecznik to najbardziej słoneczna roślina. W tych pochmurnych dniach potrzebujemy więcej słońca.

MYsiejeMY - Akcja edukacyjna promująca zakładanie ekologicznych ogrodów owocowo – warzywnych. Produkując owoce i warzywa we własnym ogrodzie w sposób przyjazny dla środowiska mamy zdrowszą żywność i ogromną satysfakcję. I postępujemy bardzo ekologicznie.

OWOCE i WARZYWA to źródło witamin i związków mineralnych niezbędnych

do zdrowego życia.

OGRÓD to miejsce odpoczynku, wytchnienia.

WŁASNY OGRÓD OWOCOWO-WARZYWNY to ogromne korzyści dla

całego/całej ciebie (Twojego ducha i ciała!) i dla całej dzikiej przyrody!

Żeby żyć musimy się odżywiać. zdrowe jedzenie jest bardzo ważne, a ogród może być miejscem bardzo pięknym. Ogród owocowo-warzywny może być piękny i pożyteczny. Do zakładania takich ogrodów zachęca Fundacja Ekologiczna ARKA. Założenie własnego ogrodu i doglądanie go, to doskonały pretekst do rozmów o tym czym się karmimy, do czego służy nam jedzenie, czym jest wszechobecna konsumpcja, co to jest rolnictwo przemysłowe i w jaki sposób niszczy środowisko naturalne poprzez ograniczanie bioróżnorodności.

Własnoręczne wysianie warzyw, posadzenie drzew i krzewów owocowych pokaże dzieciom, że pokarm to nie tylko sterylnie zapakowane, krzyczące sztucznymi barwami produkty w supermarketach, ale część świata przyrody, którą możemy wykorzystywać z poszanowaniem jej zasad. Własny ogród owocowo-warzywny może stać się oazą, ale także pracownią naukową w plenerze.

Partnerzy akcji: Miasto Bielsko-Biała, Zakład Gospodarki Odpadami, multitap Środek. Patronat medialny: portal ulicaekologiczna.pl

DZIEŃ ZDROWY

26 maj 2017
Ekologia i zdrowie.
365 reklamowek smieci
Mobilne Centrum Edukacji Ekologicznej
Nfos
Dofinansowano ze środków Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej
Niniejszy materiał został opublikowany dzięki dofinansowaniu Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej. Za jego treść odpowiada wyłącznie Fundacja Ekologiczna Arka.