Startują Listy dla Ziemi 2017!

Promoted

Rozpoczęliśmy nabór do Listów dla Ziemi 2017! Piąta edycja akcji będzie łączyła  tematykę niskiej emisji i gospodarki odpadami, a jej celem tradycyjnie już będzie edukacja ekologiczna dzieci i młodzieży.

Dzieci piszą listy do dorosłych

Głównym elementem akcji jest pisanie tematycznych listów przez młodych ludzi, które skierowane będą do dorosłych. Tę formę edukacji nasza fundacja wykorzystuje od początku działalności. Już w 2005 roku pisaliśmy listy do dorosłych dotyczące palenia śmieci. Teraz rozwijamy ten pomysł. Chcemy, aby nasza akcja poprzez swoją prostotę i atrakcyjną formę stała się jednym z głównych wydarzeń ekologicznych w kraju.

Lekcje tematyczne w szkołach

Pisanie listów przez młodych ludzi będzie poprzedzone lekcjami tematycznymi w szkołach. Po napisaniu listów dzieci przekażą je dorosłym (rodzicom, dziadkom) i razem podejmą się prostych działań ekologicznych, a następnie ich opisy prześlą do nas. W ten sposób dzieci będą edukować dorosłych, a akcja dotrze do kolejnych uczestników.

Akcje organizowane w placówkach

Akcji mogą towarzyszyć m.in. konkursy, wystawy najciekawszych listów, a także działania zewnętrzne tj. pisanie listów w przestrzeni publicznej. Na wydarzenia można zapraszać media. Wybrane listy mogą zostać wysłane do publikacji w gazetach. Można zorganizować czytanie listów w radiu i telewizji. Dodatkowo można przeprowadzić happeningi, wystawy, pochody edukacyjne, instalacje, zbiórki surowców i akcje sprzątania.

Opisy tych dodatkowych działań, które może podjąć gmina i scenariusze ich realizacji zostaną opublikowane w wydawnictwach. Wszystkie materiały dla gmin i placówek oświatowych są bezpłatne.
Deklarację uczestnictwa można przesyłać do końca lutego!

Drzewko za surowce

10 kwiecień 2018
Przynieś surowce, a otrzymasz sadzonkę drzewa lub kwiatka.
Ptaki potrzebują naszej pomocy!!!
Pomóż spełniać marzenia dzieci

WYGRALIŚMY!!!