Start akcji KSIĄŻKA ZA DRZEWO - 29.IX

Startuje akcja „Książka za drzewo”

W środę 29 września o godz. 11.00 na Placu Zamkowym w Warszawie Fundacja Ekologiczna ARKA startuje z ogólnopolską akcją „Książka za drzewo”, która łączy tematykę ekologiczną z promocją książek i czytelnictwa.

Start działań

Podczas inauguracji akcji Fundacja ARKA wspólnie z młodzieżą szkolną ze Szkoły Podstawowej nr 157 zorganizuje happening. Dzieci oraz obecni podczas inauguracji przechodnie będą mogli uczestniczyć w przestrzennych działaniach edukacyjnych m.in.: grze ekologicznej „Książka za drzewo”, „Eko Memory” oraz „Wielokąt edukacyjny”.

Celem naszej akcji jest nauka szacunku do książek i promocja czytelnictwa połączone z niezwykle ważną ideą sadzenia drzew – mówi Wojciech Owczarz, prezes Fundacji ARKA i pomysłodawca akcji.

W czasie trwania nowej ogólnopolskiej akcji ARKI za każde posadzone drzewo będzie można otrzymać książkę. Natomiast wszystkie książki zostaną wcześniej zebrane podczas specjalnych zbiórek książek używanych, które odbędą się w całym kraju. Dzięki wcześniejszym działaniom ARKI, które doprowadziły do posadzenia drzew - podczas warszawskiej inauguracji przeznaczono do rozdania dla uczestników ponad 100 książek.

Jednocześnie startuje system wyboru i rezerwacji książek za posadzone wcześniej drzewa. Każdy uczestnik akcji będzie mógł wpisać posadzone drzewo lub drzewa na stronie https://ksiazkazadrzewo.pl/

Dzięki działającej na stronie „interaktywnej mapie Polski” będzie można zobaczyć gdzie dokładnie znajduje się nowe drzewo. W zamian za zasadzenia uczestnik otrzyma książkę z tzw. drugiej ręki, która pochodzić będzie od osoby, która wcześniej odda swoją książkę.

Partnerami akcji są: Grupa Kęty S.A, Aluprof, Lasy Państwowe, Alupol, Galeria Sfera, Bielsko-Biała, Katowice.

Szczegóły akcji znajdują się na profilu:

Drzewa wiele dają

Sadzenie drzew jest niezmiernie istotne zwłaszcza w obliczu zmian klimatycznych. Drzewa produkują tlen, ograniczają emisję CO2, obniżają temperaturę w miastach i gromadzą wodę  – dodaje Wojciech Owczarz.

Ostatnie badania fińskich naukowców dowodzą, iż każdego roku jedno dorosłe drzewo pochłania rocznie 6-7 kg dwutlenku węgla. Łącznie lasy Ziemi zaspokajają połowę zapotrzebowania na tlen wszystkich ludzi i zwierząt.[1]

Nowa akcja ARKI wpisuje się również w założenia Zielonego Europejskiego Ładu, w ramach którego planuje się posadzenie 3 miliardów drzew do 2030 roku.

Drugie życie książek

Naszej akcji towarzyszy ogólnopolska zbiórka używanych książek. W ten sposób dajemy książkom drugie życie – oszczędzamy drzewa, wodę, energię i ograniczamy emisję CO2. Promujemy zasadę „zero waste” oraz funkcjonowanie gospodarki o obiegu zamkniętym, w którym używa się zasobów zamiast tworzyć odpady  – dodaje Wojciech Owczarz.

Ponad połowa Polaków nie czyta książek. Przeczytanie książki całej lub we fragmencie wynosi obecnie 42%.[2] Promowanie czytelnictwa wśród społeczeństwa jest ważne i potwierdza to ilość środków, które Ministerstwo Kultury, Dziedzictwa Narodowego i Sportu przeznacza na ten cel. W latach 2021-2025 to ponad miliard złotych.

Nauczyć społeczeństwo

Ważnym elementem nowej akcji ARKI jest również edukacja społeczeństwa.

W ramach działań edukacyjnych będziemy koncertować się na problemie zmian klimatycznych oraz promować sadzenie drzew. Takie konkretne działanie każdy z nas może podjąć!

Upały, susze, problemy w rolnictwie, gwałtowne burze, trąby powietrzne – to zaczyna być także nasza codzienność. Do tego dochodzi fatalna jakość powietrza, smog i dzikie wysypiska.

Chyba każdy z nas powoli czuje, iż to wszystko się dzieje i zmierza w fatalnym dla nas i naszych dzieci kierunku!

Nie możemy czekać bezczynnie, aż nasza cudowna Ziemia stanie się miejscem w którym trudno będzie nam żyć. Żyzna ziemia zamieni się w pustynie, rzeki wyschną, zwierzęta będą konały w męczarniach, a ludzie cierpieli z powodu chorób, upałów, braku wody czy pożywienia  – podsumowuje Wojciech Owczarz.

Dodatkowe informacje:

Wojciech Owczarz – Fundacja Ekologiczna ARKA, tel. (+48) 609 267 020, w.owczarz@fundacjaarka.pl

Jakub Wojtachnio – WPR, tel. (+48) 505 507 501, jakub.wojtachnio@w-pr.pl

Rower Pomaga 2021

19 paźdzernik 2021
Rozdaliśmy 21 rowerów dzieciom z domów dziecka
Posadź drzewo i dopisz go na stronie ksiazkazadrzewo.pl, wybierz książkę, a my ci ją wyślemy!

KSIĄŻKA ZA DRZEWO

31 sierpień 2021
Posadź drzewo i odbierz książkę

Drzewko za surowce

23 sierpień 2021
Zapraszamy 28.08 do Szczyrku

Bardzo udana akcja w Wiśle

21 sierpień 2021
Dajemy rzeczom drugie życie. Ratujemy zwierzęta!