Star V edycji akcji Rower Pomaga

Które miasto zostanie Rowerową Stolicą Polski 2019? Startuje V edycja akcji ROWER POMAGA

19 marca  w Bielsku wspólnie z Dwujęzyczną Szkołom KOPALIŃSKI odbył się nasz nowy happening.

To już V edycja naszej akcji, w której zamieniamy wasze rowerowe kilometry na wymarzone rowery dla dzieci z domów dziecka.

W tym roku można je wpisywać na stronie rowerpomaga.pl lub na aplikacji Endomondo pod właścywym linkiem, gdyż już mamy ponad 20 zarejestrowanych akcji. Każdy może wybrać, w której chce jeździć.

To nowa odsłona naszej akcji. Zapraszamy w niej miasta do  rywalizacji na Endomondo, a później do współpracy i wzajemnej pomocy.  Za każdy milion kilometrów, które rowerzyści dodadzą do akcji „Rower Pomaga w Bielsku-Białej”  przekazujemy rower wybranej przez Was organizacji czy instytucji.

Na początkowym etapie rywalizujemy. A później drużyny zwycięskie pomagają pozostałym tak, aby każda mogła przekazać wymarzony rower dzieciom ze swojego terenu. Miasta, które uzbierają najwięcej kilometrów rywalizują o tytuł Rowerowej Stolicy Polski 2019 w ramach akcji Rower Pomaga. Dla zwycięscy przygotowaliśmy piękny, złoty dizajnerski rower oraz certyfikat. Zeszłoroczny tytuł broni Gdańsk.

Rowery w całym kraju

Tradycyjnie w akcji łączymy tematykę ekologiczną z społeczną. Namawiamy wszystkich rowerzystów, aby wpisywali przejechane na rowerze kilometry na stronie www.rowerpomaga.pl Od razu zobaczą w specjalnym kalkulatorze o ile ograniczyli emisje CO2, gdyby tę samą odległość pokonali samochodem.

Zeszłoroczna akcja okazała się dużym sukcesem. Przejechaliśmy ponad 50 milionów  kilometrów na rowerach i rozdaliśmy dzieciom z domów dziecka i świetlic środowiskowych 61 wymarzonych rowerów, a w sumie przez 4 lata 221. W akcji kilometry wpisało nam ponad 70 tysięcy uczestników .

To niesamowite że niewielkiej organizacji z Bielska-Białej udaje się już 5 rok z rzędu przygotować tak ogromne działanie ekologiczno – społeczne. A w tym roku mamy także międzynarodową edycję akcji, w której jeździmy dla dzieci/ sierot wojny na Ukrainie. W akcji Bikehelps.org już bierze udział ponad 2 tysiące rowerzystów na całym świecie - podsumowuje Wojciech Owczarz.

Akcję ROWER POMAGA wspierają: Wojewódzki Fundusz Ochrony Środowiska w Katowicach, Grupa Kęty, Miasto Bielsko-Biała, Galeria Sfera, Lasy Państwowe oraz liczne gminy partnerskie.

Konkurs rozstrzygnięty!!!

17 czerwiec 2019
Gratulujemy wszystkim laureatom konkursu Listy dla Ziemi!.
Zapraszamy na jedną z Waszych ulubionych akcji

BIKE HELPS

27 maj 2019
W akcji bikehelps.org uczestniczy już ponad 5 tysięcy rowerzystów z całego świata. Z okazji Dnia Dziecka zawieźliśmy dzieciom- sierotom wojny na Ukrainie 20 rowerów.
Katowice - 6 maja, Bielsko-Biała - 7 maja