Star V edycji akcji Rower Pomaga

Które miasto zostanie Rowerową Stolicą Polski 2019? Startuje V edycja akcji ROWER POMAGA

19 marca  w Bielsku wspólnie z Dwujęzyczną Szkołom KOPALIŃSKI odbył się nasz nowy happening.

To już V edycja naszej akcji, w której zamieniamy wasze rowerowe kilometry na wymarzone rowery dla dzieci z domów dziecka.

W tym roku można je wpisywać na stronie rowerpomaga.pl lub na aplikacji Endomondo pod właścywym linkiem, gdyż już mamy ponad 20 zarejestrowanych akcji. Każdy może wybrać, w której chce jeździć.

To nowa odsłona naszej akcji. Zapraszamy w niej miasta do  rywalizacji na Endomondo, a później do współpracy i wzajemnej pomocy.  Za każdy milion kilometrów, które rowerzyści dodadzą do akcji „Rower Pomaga w Bielsku-Białej”  przekazujemy rower wybranej przez Was organizacji czy instytucji.

Na początkowym etapie rywalizujemy. A później drużyny zwycięskie pomagają pozostałym tak, aby każda mogła przekazać wymarzony rower dzieciom ze swojego terenu. Miasta, które uzbierają najwięcej kilometrów rywalizują o tytuł Rowerowej Stolicy Polski 2019 w ramach akcji Rower Pomaga. Dla zwycięscy przygotowaliśmy piękny, złoty dizajnerski rower oraz certyfikat. Zeszłoroczny tytuł broni Gdańsk.

Rowery w całym kraju

Tradycyjnie w akcji łączymy tematykę ekologiczną z społeczną. Namawiamy wszystkich rowerzystów, aby wpisywali przejechane na rowerze kilometry na stronie www.rowerpomaga.pl Od razu zobaczą w specjalnym kalkulatorze o ile ograniczyli emisje CO2, gdyby tę samą odległość pokonali samochodem.

Zeszłoroczna akcja okazała się dużym sukcesem. Przejechaliśmy ponad 50 milionów  kilometrów na rowerach i rozdaliśmy dzieciom z domów dziecka i świetlic środowiskowych 61 wymarzonych rowerów, a w sumie przez 4 lata 221. W akcji kilometry wpisało nam ponad 70 tysięcy uczestników .

To niesamowite że niewielkiej organizacji z Bielska-Białej udaje się już 5 rok z rzędu przygotować tak ogromne działanie ekologiczno – społeczne. A w tym roku mamy także międzynarodową edycję akcji, w której jeździmy dla dzieci/ sierot wojny na Ukrainie. W akcji Bikehelps.org już bierze udział ponad 2 tysiące rowerzystów na całym świecie - podsumowuje Wojciech Owczarz.

Akcję ROWER POMAGA wspierają: Wojewódzki Fundusz Ochrony Środowiska w Katowicach, Grupa Kęty, Miasto Bielsko-Biała, Galeria Sfera, Lasy Państwowe oraz liczne gminy partnerskie.

Wiemy, iż już nie możecie się doczekać ...
Dzięki WAM zebraliśmy 5220 zł dla Fundacji PSIA EKIPA
Na naszej akcji na zaproszenie ZGO pojawi się MIECIA!!!
Przynieś nam pluszaki i inne zabawki i pomóż ratować zwierzęta