ŚMIECIOBRANIE

Zbierz chociaż jedną reklamówkę śmieci w lesie, parku, nad rzeką i dopisz ja na stronie www.smieciobranie.pl

My już zbieramy!!!

Początek akcji Śmieciobranie

W 2006 roku przygotowaliśmy pierwsze materiały i pod nazwa „Śmieciobranie” namawialiśmy do idei akcji. Trzeba szczerze przyznać, że odzew był znikomy. Ale każdego roku coraz więcej osób i organizacji angażowało się w akcję.

365 reklamówek śmieci

„W 2015 roku podjąłem osobiste wyzwanie, że w jednym roku sam zbiorę 365 reklamówek śmieci zgodnie z zasadą, żeby robić samemu to, do czego się namawia innych. Udało mi się zebrać 372 reklamówki, a w całej akcji prawie 5 tysięcy. I zbieramy dalej! – Wojciech Owczarz, prezes Fundacji ekologicznej ARKA.

Śmieci w lesie ranią i zabijają zwierzęta

Śmieci wyrzucane w lasach, parkach, nad rzekami, to nie tylko problem estetyczny. Na naszej bezmyślności cierpią także zwierzęta, głównie bezkręgowce, które wchodzą do butelek czy puszek po napojach i później nie mogą się z nich wydostać. Sarny ranią sobie nogi na rozbitych śmieciach szklanych, dziki jedzą różnorodne opakowania po jedzeniu. Różnorodne odpady budowlane czy z zakładów naprawy samochodów, doprowadzają do poważnego skażenia środowiska.

Coraz więcej badań naukowych wskazuje na to, że pobyt w lesie działa na nas leczniczo. Ale jak działa na nas taki las zaśmiecony, zanieczyszczony odpadami?

Statystycznie dalej wytwarzamy mało śmieci, gdzie jest reszta?

Według Głównego Urzędu Statystycznego, w 2019 roku w Polsce na mieszkańca przypadały 332 kg odpadów komunalnych. Ale w rzetelność tych danych nie wierzą eksperci. W Europie pod tym względem przodują Duńczycy, którzy produkują aż 781 kg odpadów na mieszkańca.

GUS podaje także, że w 2019 r. w Polsce zlikwidowano 11 tys. 371 dzikich wysypisk, z których łącznie zebrano ok. 26 tys. ton odpadów komunalnych.

Rozalka

30 lipiec 2021
To działa. Dajemy rzeczom drugie życie. Ratujemy zwierzęta!

Posadziliśmy wodę

29 lipiec 2021
Akcja edukacyjna promująca ogrody deszczowe

Kot Gacek

28 lipiec 2021
Wsparliśmy leczenie kolejnego zwierzaka
Dzisiaj inaugurowaliśmy akcję
Już zapraszamy na PSZOK na kolejny charytatywny kiermasz rzeczy używanych.