ŚMIECIOBRANIE

Zbierz chociaż jedną reklamówkę śmieci w lesie, parku, nad rzeką i dopisz ja na stronie www.smieciobranie.pl

My już zbieramy!!!

Początek akcji Śmieciobranie

W 2006 roku przygotowaliśmy pierwsze materiały i pod nazwa „Śmieciobranie” namawialiśmy do idei akcji. Trzeba szczerze przyznać, że odzew był znikomy. Ale każdego roku coraz więcej osób i organizacji angażowało się w akcję.

365 reklamówek śmieci

„W 2015 roku podjąłem osobiste wyzwanie, że w jednym roku sam zbiorę 365 reklamówek śmieci zgodnie z zasadą, żeby robić samemu to, do czego się namawia innych. Udało mi się zebrać 372 reklamówki, a w całej akcji prawie 5 tysięcy. I zbieramy dalej! – Wojciech Owczarz, prezes Fundacji ekologicznej ARKA.

Śmieci w lesie ranią i zabijają zwierzęta

Śmieci wyrzucane w lasach, parkach, nad rzekami, to nie tylko problem estetyczny. Na naszej bezmyślności cierpią także zwierzęta, głównie bezkręgowce, które wchodzą do butelek czy puszek po napojach i później nie mogą się z nich wydostać. Sarny ranią sobie nogi na rozbitych śmieciach szklanych, dziki jedzą różnorodne opakowania po jedzeniu. Różnorodne odpady budowlane czy z zakładów naprawy samochodów, doprowadzają do poważnego skażenia środowiska.

Coraz więcej badań naukowych wskazuje na to, że pobyt w lesie działa na nas leczniczo. Ale jak działa na nas taki las zaśmiecony, zanieczyszczony odpadami?

Statystycznie dalej wytwarzamy mało śmieci, gdzie jest reszta?

Według Głównego Urzędu Statystycznego, w 2019 roku w Polsce na mieszkańca przypadały 332 kg odpadów komunalnych. Ale w rzetelność tych danych nie wierzą eksperci. W Europie pod tym względem przodują Duńczycy, którzy produkują aż 781 kg odpadów na mieszkańca.

GUS podaje także, że w 2019 r. w Polsce zlikwidowano 11 tys. 371 dzikich wysypisk, z których łącznie zebrano ok. 26 tys. ton odpadów komunalnych.

KSIĄŻKA ZA DRZEWO

31 sierpień 2021
Posadź drzewo i odbierz książkę

Drzewko za surowce

23 sierpień 2021
Zapraszamy 28.08 do Szczyrku

Bardzo udana akcja w Wiśle

21 sierpień 2021
Dajemy rzeczom drugie życie. Ratujemy zwierzęta!
Już po raz 5 zapraszamy!